Lézerfénnyel próbálták megzavarni a Eurowings Stuttgart – Budapest járatának pilótáit a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megközelítése során március 26-án este. A pilóták jelentették az esetet a HungaroControlnak, a járat fedélzetén utazó olvasónk pedig videót küldött róla.

Az esetről beszámoló olvasónk az EW 2784 számú, Stuttgart – Budapest járatot teljesítő Eurowings Airbus A319-132-es típusú repülőgép fedélzetén, a bal oldalon foglalt helyet.

Urvölgyi Balázs egy rövid, mobiltelefonnal készített videót is küldött az AIRportal.hu-nak, amelyen jól látható, hogy valaki 19 óra 30 perc körül a távolból lézerfénnyel próbálta megvilágítani a repülőgépet.

A videó végén az is észrevehető, hogy a személyzet lekapcsolta a repülőgép leszállófényeit, vélhetően azért, hogy a támadó ne tudjon célozni.

A videót megmutattuk egy budapesti bázison dolgozó légitársasági pilótának, aki megerősítette lapunknak, hogy lézeres támadásról van szó.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Hozzátette: az elkövető szerencsére nem találta el pontosan a repülőgépet a fénycsóvával – legalábbis amikor a videó készült -, mert az sokkal drasztikusabb és zavaróbb fényhatást keltett volna a videón láthatónál.

A lézeres támadások legtöbbször a repülés legkritikusabb szakaszaiban, fel- és leszállásokkor érik a repülőgépeket. A lézerfény több másodpercig tartóan elvakíthatja a pilótát, de rosszabb esetben maradandó egészségkárosodás, akár a látás részleges elvesztése is bekövetkezhet.

Olvasónk videója az esetről

A pilóták jelentették az esetet a HungaroControlnak

Az Eurowings-járat személyzete jelentette az eseményt a HungaroControl közelkörzeti légiforgalmi irányító szolgálata felé, a LiveATC-n visszahallgatható rádióforgalmazás szerint a pilóták behatárolták azt is, hogy körülbelül Inárcs térségéből érkezhetett a támadás.

Megkerestük a HungaroControlt, a légiforgalmi irányításért felelős vállalat megerősítette lapunk értesülését. A vállalat közölte, hogy ebben az évben is gyakoriak a repülésbiztonságra kockázatos lézerzavarásokról szóló bejelentések.

Az idén a mai napig 10 bejelentés érkezett a légiforgalmi irányítókhoz.

Ahogy minden hasonló esetben, a HungaroControl most is haladéktalanul értesítette az illetékes hatóságokat.

A lézerzavarások száma növekvő tendenciát mutat, hiszen januárban 1, februárban 3, márciusban pedig 6 jelentés érkezett társasághoz. Tavaly egyébként összesen közel száz ilyen esetet regisztrált a magyar légiforgalmi szolgálat.

A HungaroControl felhívja a figyelmet arra, hogy a pilóták megzavarása a légi közlekedés veszélyeztetésének minősül, és akár három év szabadságvesztéssel is sújtható.