Közvetlen a felszállás után magasságot vesztett és lezuhant, majd kigyulladt a Cubana egyik járatát teljesítő Boeing 737-es Havannában a José Martí Nemzetközi Repülőtérnél.

Forrás: Twitter

A CU972-es, Havanna-Holguín járatot teljesítő gépen tartózkodó utasok és személyzet számáról több pontatlan információ is nyilvánosságra került, a legutóbbi hivatalos adatok szerint 107 utas és 6 fős személyzet utazott a szerencsétlenül járt repülőgépen. Az utasok között volt egy csecsemő is.

A gép Havanna külvárosi részén, Boyeros és Santiago de La Vegas között zuhant le egy iskola és egy autópálya mellett a fővárostól 20 kilométerre délre, a repülőtér közvetlen közelében.

A havannai repülőteret lezárták. A képek tanúsága szerint a becsapódás után a gép kigyulladt, arról egyelőre nincsenek pontos adatok, hogy hányan élhették túl a katasztrófát, de az első hírek mindössze három túlélőről szóltak.

A kubai állami média szerint három túlélőt kritikus állapotban szállítottak kórházba. Későbbi jelentések szerint a három túlélő állapotát sikerült stabilizálni, de az állapotuk továbbra is életveszélyes.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A kubai média és a Reuters szerint a mexikói Damojh Aerolíneas nevű, de Global Airként üzemelő cég flottájába tartozó Boeing 737-es érintett a balesetben (az első hírek még arról szóltak, hogy az olasz Blue Panorama Boeing 737-400-as repülőgépe teljesítette a járatot, ezt később a légitársaság hivatalosan cáfolta).

Egy szemtanú azt nyilatkozta, hogy a repülőgép közvetlenül a felszállás utáni emelkedés alatt élesen jobbra dőlt, majd  lezuhant és felrobbant.

Néhány órával a katasztrófa után kiderült, hogy a balesetben érintett repülőgép a Global Air XA-UHZ lajstromjelű, Boeing 737-201 Adv. típusú, 1979-ben gyártott, csaknem 39 éves repülőgépe volt.

Az áldozatok és sérültek nemzetiségét egyelőre nem hoztak nyilvánosságra, annyit lehet tudni, hogy 5 utason kívül a többi utas kubai volt, a személyzet tagjai pedig mind mexikóiak voltak.

A Havanna-Holguin utat a légitársaság 1 óra 20 perc alatt tette volna meg. Miguel Díaz-Canel szerint sokan haltak meg.

Az időjárás-jelentés szerint a baleset idején a repülőtér körzetében változó irányú, de gyenge, 5 csomós szél volt, az égbolt borult, a látótávolság viszont jó volt.