A célreptér megközelítése során balesetet szenvedett a nepáli Yeti Airlines ATR 72-500-asa, fedélzetén 68 utas és 4 fős személyzet tartózkodott.

A 2007-ben gyártott, 9N-ANC lajstromjelű repülőgép a légitársaság YT 691-es belföldi járatát teljesítette, Nepál fővárosa, Katmandu és Pokhara között.

A célreptér 12-es futópályájának megközelítése során eddig ismeretlen okokból a Seti folyó partján a földnek ütközött és kigyulladt. Az aviation-safety.net adatlapja szerint a katasztrófa helyszíne a régi és az idén év elején megnyitott, új repülőtér közötti területen van, a pálya végső egyenese alatt.

Az eseményről a közösségi médiába feltöltött helyszíni felvétel szerint az alacsony magasságon repülő ATR állásszöge hirtelen megemelkedett, majd a gép átesett, és egy éles balra dőlést követően földnek ütközött.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A mentőakció folyamatban van, a hatóságok eddig mintegy 40 – későbbi közlés szerint már 68 – ember holttestét emelték ki a roncsok közül. A pokharai reptér közlése szerint öt indiai, négy orosz, két dél-koreai, egy ausztrál, egy francia és egy argentin állampolgár is utazott a fedélzeten.

A francia-olasz regionális repülőgépeket gyártó vállalat lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írta, hogy értesült a Nepálban történt ATR 72-500-as repülőgépet érintő balesetről, a gyártó szakemberei teljes körű támogatást biztosítanak az esemény kivizsgálásához.

Jóllehet az utóbbi években a nepáli légi közlekedés – részben a turizmusnak köszönhetően – fellendült, a gépek karbantartása és a biztonsági előírások továbbra sem elégségesek. Az Európai Unió biztonsági aggályok miatt korábban kitiltotta légteréből a nepáli repülőgépeket – jegyezte meg hírében az MTI.