Lakott területre zuhant egy Learjet 35A típusú businessjet a San Diego-i Gillespie Field kisrepülőtér megközelítése közben, a fedélzeten tartózkodók közül senki sem élte túl a balesetet.

Az aviation-safety.net adatlapja szerint a sugárhajtású üzleti típusból kialakított, betegszállításra használt repülőgép a Santa Ana repteréről tartott a San Diego-i Gillespie Fieldre. A Learjet 35A a célreptér 27R jelű futópályájának végső egyenesére fordult rá a baleset bekövetkezését megelőzően.

A gép eredetileg a repülőtér 17-es jelű pályájának műszeres repülési szabályok (IFR) szerinti megközelítésére kapott engedélyt a légiforgalmi irányítástól, de a pilóták engedélyt kértek a légiforgalmi irányítástól a 27R jelű pálya látás szerinti szabályok mellett történő megközelítésére. A toronyban szolgálatot teljesítő irányító engedélyezte az áttérést a 27R pálya végső egyenesére bal fordulóval. A pilóták kérték a pályafények felkapcsolását, amelyre az irányító azt válaszolta, hogy azok 100 százalékos teljesítményen világítanak.

A videómegosztó oldalakra feltöltött biztonsági kamerák felvételei szerint a Learjet 35A meredek zuhanást követően ütközött a földnek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A gép a futópálya küszöbétől mintegy 2,6 kilométerre keletre, a repülőtér irányába vezető Pepper Drive nevű útra zuhant, majd a szétszóródott roncsok egy része kigyulladt.

Egyelőre nincs arról információ, hogy a gép fedélzetén hányan tartózkodtak, de a hatóságok közlése szerint senki nem élte túl a balesetet.

A N880Z lajstromjelű, 1985-ben gyártott Learjet 35A típusú repülőgépet a betegszállítással foglalkozó Med Jet cég üzemeltette.