A Lufthansa az olasz kormány favoritja az Alitalia légitársaság megvásárlására – írta csütörtöki számában a Corriere della Sera.

A milánói napilap szerint a német légitársaság ajánlata jobb, mint az Easyjeté és a Cerberus befektetési alapé, és mind a pénzügyi stabilitás, mind a fejlesztés tekintetében a Lufthansa nyújtja a legjobb garanciákat.

A kormány arra törekszik, hogy az Alitaliát egyben adják el, és ne válasszák le a földi kiszolgáló részlegeket a repülési üzletágról. 

Fotó: AIRportal.hu

Januárban megkezdődhetnek az exkluzív megbeszélések a Lufthansával és az ügyletet az olasz kormány még az előreláthatólag március 4-én tartandó parlamenti választások előtt le akarja zárni – írta a Corriere della Sera.

A légitársaság egy évtizeden belül már a második alkalommal, az idén májusban került kormánybiztosok gondnoksága alá azzal a céllal, hogy vagy átszervezéssel, vagy értékesítéssel, vagy felszámolással tegyenek pontot veszteséges működésének a végére.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Etihad, az Egyesült Arab Emírségek nemzeti légitársasága, az Alitalia 49 százalékos tulajdonosa május elején bejelentette, hogy nem fektet be több pénzt az olasz légitársaságba, miután nem sikerült megállapodni a reorganizációs tervről.

A tervet, amely létszámleépítést és fizetéscsökkentést is tartalmazott, a szakszervezetek elfogadták, de a dolgozók 67 százaléka elutasította.

Amint arról korábban beszámoltunk, az Il Messaggero lap információi szerint a Lufhtansa-holding képviselői december közepén Rómában tárgyalnak az Alitalia átvételének feltételeiről. A német vállalat az információk szerint 250-300 millió eurót fizetne az olasz légitársaság nagy részéért. A Lufthansa csökkentené az Alitalia flottáját, a hosszú távú járatokat fejlesztené, a 8000 dolgozóból hatezret venne át, és a földi kiszolgáló egységre nem tart igényt.

A korábbi sajtóhírek szerint az olasz kormány elutasította az Easyjet ajánlatát.