A Lufthansa az olasz kormány favoritja az Alitalia légitársaság megvásárlására – írta csütörtöki számában a Corriere della Sera.

A milánói napilap szerint a német légitársaság ajánlata jobb, mint az Easyjeté és a Cerberus befektetési alapé, és mind a pénzügyi stabilitás, mind a fejlesztés tekintetében a Lufthansa nyújtja a legjobb garanciákat.

A kormány arra törekszik, hogy az Alitaliát egyben adják el, és ne válasszák le a földi kiszolgáló részlegeket a repülési üzletágról. 

Fotó: AIRportal.hu

Januárban megkezdődhetnek az exkluzív megbeszélések a Lufthansával és az ügyletet az olasz kormány még az előreláthatólag március 4-én tartandó parlamenti választások előtt le akarja zárni – írta a Corriere della Sera.

A légitársaság egy évtizeden belül már a második alkalommal, az idén májusban került kormánybiztosok gondnoksága alá azzal a céllal, hogy vagy átszervezéssel, vagy értékesítéssel, vagy felszámolással tegyenek pontot veszteséges működésének a végére.

Az Etihad, az Egyesült Arab Emírségek nemzeti légitársasága, az Alitalia 49 százalékos tulajdonosa május elején bejelentette, hogy nem fektet be több pénzt az olasz légitársaságba, miután nem sikerült megállapodni a reorganizációs tervről.

A tervet, amely létszámleépítést és fizetéscsökkentést is tartalmazott, a szakszervezetek elfogadták, de a dolgozók 67 százaléka elutasította.

Amint arról korábban beszámoltunk, az Il Messaggero lap információi szerint a Lufhtansa-holding képviselői december közepén Rómában tárgyalnak az Alitalia átvételének feltételeiről. A német vállalat az információk szerint 250-300 millió eurót fizetne az olasz légitársaság nagy részéért. A Lufthansa csökkentené az Alitalia flottáját, a hosszú távú járatokat fejlesztené, a 8000 dolgozóból hatezret venne át, és a földi kiszolgáló egységre nem tart igényt.

A korábbi sajtóhírek szerint az olasz kormány elutasította az Easyjet ajánlatát.