A luxus autómárkákhoz hasonló értékesítési módszereket és beltéri kialakítást vet be a főként magánfelhasználók számára fejlesztett, HX50-es könnyű helikopterénél a Hill Helicopters.

A brit startup-cég mérnökcsapata a fejlesztés kezdetétől hangsúlyozza, hogy meg kívánják reformálni az üzleti és luxus helikopterezés világát, ennek érdekében saját gépük minden részét – még a hajtóművet is – cégen belül tervezik és építik meg.

Most több, a vásárlóknak érdekes paraméter és elképzelés látott napvilágot a gép belsejéről, amelyeket bármelyik prémium autómárka megirigyelhetne. A tervek szerint elektromosan fűthető, ventilátorokkal hűthető ülések lesznek a fedélzeten, az utasok székére pedig gyerekülés is beszerelhető lesz a milliomos csemeték kényelme és biztonsága érdekében – írta meg az Ainonline.

Forrás: Hill Helicopters

A középkonzolban egy mini hűtő kap helyet ételek és italok hűtésére, és minden utasnak külön elektromos aljzat áll majd a rendelkezésre mobileszközeik töltéséhez, a fejhallgatókat pedig közvetlenül az integrált digitális pilótafülkéhez és audiorendszerhez csatlakoztathatják.

A hajtómű leállítása után a futóművekbe épített elektromos motorokkal nemcsak a pilótafülkéből, hanem mobiltelefonos applikációról is irányítható lesz a gép földi mozgása.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Látványterv a pilótafülkéről (Forrás: Hill Helicopters)

Ehhez kapcsolódó kiegészítő, hogy a Home Base rendszerrel vezeték nélküli kapcsolaton keresztül nyithatók és zárhatók lesznek a hangárok ajtajai, ha van hozzájuk elektromos motor, így az utasok akár teljesen elszeparálhatják magukat a külvilágtól.

Minderre jönnek még a különböző, opcionálisan rendelhető extrák, mint a katonai helikopterekéhez hasonló összecsukható főrotor a könnyebb tárolhatóság érdekében, vagy hogy kerekek helyett csúszótalp is kérhető. Vízre végrehajtott kényszerleszállás esetére az orosz Ansatéhoz hasonló légzsákos lebegtető rendszer, valamint 800 kilogramm terhelhetőségű külső teherfüggesztő függőlegesen lefelé néző kamerával szintén rendelhető.

A luxushelikoptereknél megszokott módon a pilótafülke is kiemelkedő felszereltséget kap, teljesen digitális fedélzeti rendszerekkel, igény esetén időjárási adatokat közlő berendezéssel, rádiós magasságmérővel és rádióforgalmazást felvenni, majd azonnal visszajátszani képes egységgel, kettő vagy akár négy tengelyes, teljes értékű robotpilótával.

(Forrás: Hill Helicopters)

Mint arról beszámoltunk, a HX50-est nagy arányban kompozit anyagokból tervezik építeni. Ha a vásárlók ezek, és a sok lehetőség láttán nem biztosak benne, pontosan milyen extra felszereltségeket is szeretnének a gépükbe, a friss bejelentés szerint egy online konfigurátor segítségével is dönthetnek erről.