Elkezdődött a Malév GH-val szemben elindított felszámolási eljárás írta ma megjelent számában a Magyar Nemzet. 

A laphoz eljutott a Fővárosi Törvényszék október 2-i keltezésű végzése, mely szerint a testület döntött a Malév GH-val szembeni felszámolási eljárás elindításáról. Információjuk szerint döntésről a Fővárosi Törvényszék értesítette a társaságot és a hitelezőt.

Az eljárás kezdeményezője a Malév GH egykori alvállalkozója, ma már ellenfele, a BUDPORT Handling Kft, a cég ügyvezetője, Galgóczy Ferenc megerősítette a lapnak, hogy az eljárást ők kezdeményezték és százmilliós nagyságrendű a követelésük.

A lap hozzáteszi, hogy információik szerint egy másik alvállalkozó, az Airport Security (AS) a BUDPORT-hoz hasonlóan, két héttel ezelőtt jelentkezett a Malév GH-nál egy 50 milliós tartozás nyolc napon belüli rendezésének követelésével, de az nem ismert, hogy az AS  kezdeményezett-e eljárást. A Magyar Nemzet kereste a Fővárosi Törvényszéket, akik későbbre ígértek az ügyben tájékoztatást.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Herczog Péter, a Malév GH vezérigazgatója által aláírt, az MTI-hez hétfőn eljuttatott és lapunk által is szemlézett közleményben a földi kiszolgáló cég még azt állította, hogy a társasággal szemben egyetlen szállító sem indított felszámolási, vagy más, adósságrendezésre irányuló eljárást. A vezérigazgató hétfői közlése szerint a társaság pénzügyi helyzete stabil, és célegyenesbe ért a reorganizáció.

Ezzel szemben a Magyar Nemzet cikke emlékeztet az elmúlt hetekben a Malév GH gazdasági helyzetével kapcsolatban több lapban is megjelent információkra, miszerint az állami földi kiszolgáló cég az elmúlt években 2,8 milliárd forintnyi tartozást halmozott fel, melyből piaci információk szerint több mint 1 milliárd a Budapest Airport követelése.

A kormány gazdasági kabinetje szeptember 12-i ülésén elutasította azt az előterjesztést, amely a Malév GH működésének újjászervezésére biztosított volna 5,3 milliárd forintot. A Magyar Nemzet mai információi szerint a Budapest Airport és a Wizz Air az állami szerepvállalást támasztotta az együttműködése feltételéül.

Idő közben – amint arról lapunk is beszámolt – az Európai Bizottság versenyjogi főigazgatósága eljárást indít hazánk ellen, mert megalapozottnak találta a BUDPORT korábbi beadványát, amelynek feltételezése szerint a repülőgépek földi kiszolgálását végző Malév Ground Handling (Malév GH) Zrt. a közösségi joggal ellentétesen vett igénybe állami támogatást.

Az MGH helyzetével kapcsolatban még kedden kerestük a társaságot, Herczog Péter titkársága visszahívást ígért, de szerda estig nem kaptunk választ.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!