A magyar légtér átrepülő forgalmában is érzékelteti hatását az Európai Tanács hétfőn kiadott ajánlása. A testület a fehéroroszországi Ryanair-ügyet követően arra szólította fel az uniós légitársaságokat, hogy az utasok biztonsága érdekében kerüljék el a belarusz légteret.

A Tanács hétfői rendkívüli ülése után, amelyben elítélték a Ryanair Athén-Vilnius járatának minszki leszállásra kényszerítését bombafenyegetésre hivatkozva, több légitársaság jelentette be, hogy megszünteti minszki járatait, illetve alternatív útvonalakat jelöl ki az eddig a belarusz légtéren átrepülő gépek számára. Mindennek hatására az Európai Unió tagországaiból Minszkbe irányuló légi közlekedés gyakorlatilag megszűnt, ezzel együtt megkezdődött a térség észak-dél irányú forgalmának átrendeződése is.

A repülési útvonalak módosítása a HungaroControl által kezelt átrepülő járatok számának növekedésében is megmutatkozik – írta lapunkhoz eljuttatott közleményében a társaság.

Forrás: HungaroControl

A hazai légiforgalmi szolgálat felkészült a növekvő gépmozgások kezelésére. Mindez nem jelent többletterhelést a szakszemélyzet számára, mivel a koronavírus-járvány miatt a légi forgalom továbbra is jelentősen elmarad a 2019-es rekordévben mért számoknál.

A fehéroroszországi pokolgépes fenyegetéshez hasonló események szinte példátlanok a légi közlekedésben, azonban kezelésük a mindenkor érvényes szigorú védelmi protokoll alapján történik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Részletek a HungaroControl Podcast exkluzív adásában: