Máltai leányvállalat alapítását jelentette be a Wizz Air, nem tudni, hogy mindez hogyan hat majd a légitársaság magyarországi és eddigi uniós működésére.

A Wizz Air közleménye szerint a cég megállapodást írt alá az európai és máltai hatósággal, hogy megszerezze az új, máltai leányvállalat működéséhez szükséges engedélyeket.

A Wizz Air Malta 2022 októberében tervezi az üzemelés megkezdését, máltai lajstromban lévő gépeivel.

Ennek feltétele, hogy az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) kiadja számára a légi üzemeltetői engedélyt (AOC), a máltai Polgári Légügyi Igazgatóság (Civil Aviation Directorate – CAD) pedig a működési engedélyt (OL).

Fotó: AIRportal.hu

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója a közleményben kiemelte, hogy a Wizz Air Malta megalapítása segíti a légitársaság piaci pozíciójának megerősítését, valamint támogatja az európai terjeszkedési tervek megvalósítását.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság arról nem írt, hogy az újabb európai uniós légitársaság megalapítása miként hat a vállalat magyarországi működésére.

Mint ismert, a Wizz Air repülőgépei (kivéve a Wizz Air UK és Wizz Air Abu Dhabi leányvállalatok flottája) magyar lajstromban vannak, a cég jelenleg magyar bejegyzésű légitársaságként, budapesti központtal tartja fenn az Unión belüli bázisainak üzemelését.

A Wizz Air Hungary 2020 júliusának végéig a magyar légügyi hatóság által kiadott engedély alapján működött, majd 2020. augusztus 1-jétől Európában az első olyan légitársaság lett, amelynek az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) lett az üzembentartási engedélyező hatósága. Azonban a cég felügyeletét továbbra is Magyarország látja el, a repülőgépek is magyar lajstromban maradtak.

Mint ismert, a rivális Ryanair az elmúlt években több leányvállalatot hozott létre az Európai Unióban, például Lengyelországban és Máltán is, ahová az írországi cégből helyezte át a repülőgépeket és személyzetet, elsősorban költségcsökkentési okokból. Utóbb pedig az osztrák alapítású Lauda Air működését is máltai cégbe vitte át az ír anyavállalat.

Az üggyel kapcsolatban kerestük a Wizz Airt, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.