Egyre több légitársaság munkavállalói jelentik be, hogy Karácsonykor sztrájkolni fognak, a Ryanair után az Iberia dolgozói élnének ezzel a jogukkal.

A spanyol The Local honlap információi szerint a spanyol légitársaság barcelonai bázisán december 21-től 24-ig nem vennék fel a munkát, vagy bármilyen más, forgalomlassító megmozdulásba kezdenének egyes munkavállalók.

A munkabeszüntetés nem egész napos lesz, egy-egy nap három periódusában 4 órára állnak le a dolgozók.

Az Iberia mellett a Vuelinget is érinti a megmozdulás, mintegy kétezer dolgozó fenyegeti sztrájkkal az International Airlines Group vezetését. Az érdekképviseletet ellátó szakszervezet azt nyilatkozta, azért folyamodnak ehhez a nyomásgyakorló eszközhöz, mert az El Prat-repülőtéren hosszú idő óta megoldatlan a munkaerőkérdés.

Az Iberia Airbus A321-ese Budapesten. Fotó: AIRportal.hu

A probléma abból fakad, hogy az IAG a barcelonai bázison jelentős fejlesztést hajtott végre, a Vueling és a LEVEL is jelentősen növelte kapacitásait, viszont plusz embereket nem vettek fel a feladatok ellátására.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Ryanairnél szintén a héten jelentették be, hogy a karácsonyi időszakban sztrájkolni fognak a pilóták a német bázisokon, de a december 23-től 26-ig tartó időszak tabu, mert a képviseletüket ellátó Vereingung Cockpit (VC) nem az utasokkal akar kitolni, csak Michael O’Leary-t akarja rávenni arra, hogy a piaci viszonyokhoz igazodó bérezést és szerződést adjon a pilótáknak.

Az ír fapadosnál decemberre az olasz és ír pilóták is sztrájkot helyeztek kilátásba.