Akár már idén charterjáratok használhatják a kecskeméti repülőbázist, ahol pilótaképzés – és átképzés is beindulhat a város polgármestere szerintírta cikkében a baon.hu

A polgári célú hasznosítás felfuttatása a városvezetés szerint akár tíz évig is eltarthat, de ezt a lehetőséget Kecskemét nem szalaszthatja el.

Idén 2,69 milliárd forintot, jövőre pedig további 2,86 milliárdot biztosít a kormány a kecskeméti repülőtéren a polgári célú fejlesztésre és egyes katonai funkciók áttelepítésére.

Az együttes katonai-polgári felhasználáshoz ugyanis egyes katonai objektumokat máshova kell áthelyezni, mivel repülésbiztonsági okokból a polgári repülők, helikopterek nem üzemelhetnek felfegyverzett katonai légijárművek mellett.

Mint azt Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a megyei lapnak elmondta, a Honvédelmi Minisztérium az önkormányzattal közösen megvizsgálta és egy előkészítő tanulmányban összefoglalta, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison miként lehet az elkülönítést megvalósítani.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A polgári rész az északi – északnyugati oldalon kapna helyet, az északi elkerülő út felé eső részen, amely azért is előnyös lenne, mert egy bekötőúttal és egy felhajtóval a 445-ösre a reptérről gyorsan elérhető lenne az autópálya is (és fordítva).

Ezen a részén lévő katonai zóna „átköltöztetéséhez” a NATO-val kell egyeztetni. Ha ez lezárult, akkor kezdődhet a kiszolgáló épületek felhúzása.

A lapnak nyilatkozó Szemereyné Pataki Klaudia polgármester szerint még nem dőlt el, hogy sor kerül-e új futópálya megépítésére: “Megvan rá a lehetőség, hogy megépül egy új aszfaltcsík a meglévő mellett, azzal párhuzamosan, de ez több milliárd forintba kerül, és jelentős forgalom kell hozzá, hogy megtérüljön.”

A polgári üzemeltetéshez szükséges beruházások között szerepel a polgári utasforgalmi terminál, cargo/teheráru raktár kialakítása, üzemanyag-tárolók létesítése, valamint a közműhálózat fejlesztése és biztonsági kommunikációs rendszerek kiépítése is.

A finanszírozás kapcsán a város tárgyal a Honvédelmi Minisztérium cégével, a HM EI Zrt.–vel egy közös gazdasági társaság létesítéséről, amelybe a HM EI behozná kapcsolatrendszerét, tapasztalatát, tőkéjét, eszközeit, berendezéseit és felszereléseit. Emellett a fejlesztések másik felét a város gazdaságfejlesztési alapjából fedeznék. Ha a tárca cégével nem sikerül megállapodni, akkor tőkeerős szakmai befektetőt kell találni, ilyen irányban is voltak már egyeztetések.