Szétválasztotta a Boeing a vállalat vezérigazgatói és igazgatósági elnöki tisztségét. A vállalat igazgatótanácsának élére David Calhount nevezték ki, aki eddig is független igazgatósági tag volt. Az eddigi elnök-vezérigazgató Dennis Muilenburg, a vállalat operatív ügyeire koncentrál a továbbiakban, mint vezérigazgató.

A Boeing igazgatótanácsa a döntést pénteken este (európai idő szerint szombatra virradó éjjel), az amerikai piacok zárását követően jelentette be.

A közlés szerint az igazgatósági elnöki és a vezérigazgatói pozíciók szétválasztásával Muilenburg minden idejét a vállalat működésének irányítására fordíthatja.

Dennis Muilenburg (Forrás: Boeing)

A legfontosabb feladat a 737 MAX biztonságos visszatérése a forgalomba, továbbá, hogy a gyártó adjon meg minden támogatást a vevői részére világszerte ebben ebben a folyamatban.

Muilenburg feladata az is, hogy változásokat hajtson végre a vállalatban annak érdekében, hogy a Boeing javítsa a termékei és szolgáltatásai biztonságát.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Muilenburg ugyanakkor a vezérigazgatói poszt mellett megtarthatja az igazgatósági tagságát.

A közlemény hozzáteszi, hogy ez az egyike annak a számos lépésnek, amelyről az igazgató tanács és a cég felső vezetése döntött annak érdekében, hogy erősítsék a vállalat vezetését, valamint javítsák a biztonsággal összefüggő irányítási folyamatokat a gyártónál.

Az új elnök, Calhoun hangsúlyozta, hogy Muilenburg, mint vezérigazgató az igazgatóság teljes bizalmát élvezi. Ugyanakkor arról nincs információ, hogy Calhount csak ideiglenesen nevezték-e ki az igazgatóság élére, a közeljövőben várható-e további változás a cég irányításában, keres-e a cég új elnököt.

A közeljövőben a testület egy új igazgatósági pozíció létrehozását tervezi, amelyre egy olyan szakembert neveznek ki, aki komoly tapasztalattal rendelkezik a biztonság területén. Ez a szakember irányítaná az igazgatóságon belül, kifejezetten a biztonság szavatolására létrehozott új tanácsot, az Aerospace Safety Committee-t is.

Forrás: Boeing