Hétfő délután elérte a havazás a repülőteret és azóta kisebb-nagyobb intenzitással, de szinte megszakítás nélkül esik. Folyamatosan frissülő cikkünk a ferihegyi hóhelyzetről. Real-time repülőtéri időjárás az AIRportal.hu METAR oldalán.

2013. március. 27. szerda


a budapest airport közleménye 10:00: Rendben elindultak a járatok a Liszt Ferenc-repülőtéren

A folyamatos és intenzív havazás ellenére rendben elindultak a járatok a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren szerdán – közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója az MTI-vel. Elmondta: egész éjszaka és jelenleg is folyamatosan takarítják a futópályákat. A repülőtér fogad és indít is gépeket. Nagyjából tíz perces késéssel indulnak a járatok, mivel jégteleníteni kell a gépeket – tette hozzá Hardy Mihály.

08:55: Mindkét pálya nyitva Ferihegyen

Mindkét futópályát megtisztította a Budapest Airport hószolgálata az elmúlt egy órában. A futópályák felülete részben latyakos-vizes, de a fékhatás jó. A repülőtér gurulóútjait és forgalmi előtereit vizes hó fedi és gyenge a fékhatás. A reggeli járatok ugyan kisebb késésekkel, de elindultak Ferihegyről, járat törlésre, vagy érkező járat kitérő repülőtérre történő átirányítására nem volt szükség. A repülőtéren gyengén havazik és -2 fok van.

07:40: Szerdán reggel is támad a tél a repülőtéren

Reggel 7 óra előtt az egyes (31L) futópályát tisztította meg a Budapest Airport hószolgálata, majd fél 8 körül lezárták a hosszabb, kettes (31R) futópályát, amíg azt is megtisztítják a hótól.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Jelenleg a 31L futópálya szolgálja ki mind az érkező, mind az induló forgalmat, de ennek a pályának is részben havas-vizes a felülete. A repülőtér gurulóútjain és forgalmi előterein romlott a helyzet, azokat vizeshó fedi és gyenge a fékhatás.

A reggeli járatok késéssel ugyan, de elindultak Ferihegyről, járat törlésre, vagy érkező járat kitérő repülőtérre történő átirányítására nem volt szükség.

A repülőtéren jelenleg 3500 méter a vízszintes látás, havazik és -3 fok van. A délelőtt további részében is várható, hogy folytatódik a változó intenzitású havazás a repülőtéren.

2013. március. 26. kedd


a budapest airport közleménye 19:30: Ismét havazik, a repülésben nincs megállás
Ma délután újabb havazás kezdődött a budapesti repülőtéren, a Budapest Airport havas szolgálata ismét teljes készültségben dolgozik. Mind a két ferihegyi futópálya tiszta, sónedves, a havazás ellenére biztonságos, kiváló fékhatást nyújt a leszálló repülőgépeknek. Bővebben…

18:35: Ismét fagypont alá csökkent a levegő hőmérséklete a repülőtéren., gyenge, váltakozó irányú szél fúj és továbbra is gyengén havazik Ferihegyen. Mindkét pálya nyitva van, a fékhatás jó. Az esti-éjszakai órákban még időszakosan előfordulhat, hogy erősödik a havazás intenzitása.
13:05: Ferihegyen a helyzet változatlan
Továbbra is mindkét pálya nyitva Ferihegyen, a fékhatás a futópályákon és a gurulóutakon is jó, a forgalmi előtereken pedig közepes. A repülőtéren nulla fok van, hószállingózás-gyenge havazás tapasztalható. A délutáni-esti órákban még időszakosan előfordulhat, hogy erősödik a havazás intenzitása, de erősebb szél, hófúvás nem várható.
11:40: Továbbra is mindkét pálya nyitva Ferihegyen, a fékhatás a futópályákon és a gurulóutakon is jó, a forgalmi előtereken pedig közepes. A repülőtéren nulla fok van, hószállingózás-gyenge havazás tapasztalható.
11:10: Ismét használható mindkét futópálya Ferihegyen.
Néhány perccel ezelőtt megnyitották a kettes (31R) futópályát az érkező forgalomnak. Az induló gépek továbbra is az egyes (31L) futópályát használhatják.
10:30: Továbbra is egypályás üzem van Ferihegyen, a kettes (31R) futópálya és a kapcsolódó gurulóút-hálózat zárva van. Az érkező és induló forgalom is a rövidebb, egyes (31L) pályát használja, amely latyakos-vizes, de megfelelő a fékhatás a fel- és leszálláshoz, így komolyabb késések-fennakadások nincsenek a légiforgalomban.

A repülőtér gurulóútjait és forgalmi előtereit vizes hó fedi, a fékhatás ezeken a területeken gyenge. A Budapest Airport hószolgálata jelenleg is dolgozik a kettes futópálya, a gurulóutak és forgalmi előterek síkosságmentesítésén.

Jelenleg -1 fok van a repülőtéren, a vízszintes látás 5 km, reggel óta némileg erősödött az északi szél (7 csomó) és gyengén havazik. Az előrejelzések szerint a havazás intenzitása az elkövetkezendő fél órában erősödhet és a vízszintes látótávolság 3 km-re csökken.

a budapest airport közleménye 08:45: A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren nem okozott fennakadást a havazás sem hétfőn éjjel, sem kedd hajnalban – közölte a repülőteret üzemeltető Budapest Airport kommunikációs igazgatója kedden reggel az MTI-vel.

Hardy Mihály elmondta, hogy reggel az 1-es futópálya üzemel, a 2-es pályát pedig tisztítják, és várhatóan nap közben is felváltva fogják használni, illetve takarítani a két pályát. A kedd reggeli járatok rendben elindultak és fogadni is tudja az érkező járatokat a repülőtér. A hóeltakarító személyzete teljes készenlétben van. A radarokon ugyanis az látszik, hogy délelőtt tíz órától újabb havazás kezdődik, ami egész nap folytatódhat, így várhatóan folyamatos tisztításra lesz szükség a repülőtéren – fejtette ki Hardy Mihály. Hozzátette: az induló utasokat arra kérik, hogy időben induljanak el a repülőtérre, vegyék számításba, hogy Budapesten lelassult a közlekedés.

07:45: Továbbra is zárva van a kettes (31R) futópálya és a hozzá kapcsolódó gurulóút-hálózat is. Az érkező és induló forgalom az egyes (31L) futópályát használja.

A kedd reggeli menetrend-szerinti járatok nagy többsége kisebb késésekkel, de megérkeztek és elindultak Budapestről, a repülőtér járatinformációs oldala szerint. Reggel fél nyolc után nem sokkal rendben leszállt Ferihegyen a Cargolux Boeing 747-8F óriás cargogépe is.

Keddre szinte egész napra kisebb megszakításokkal gyenge havazást jósolnak az előrejelzések a repülőtér környékén, de lesznek időszakok a déli-délutáni órákban, amikor erősebbre válthat a havazás és a szél is megerősödhet. Ferihegyen jelenleg -3 fok van, gyengén havazik, a vízszintes látás 4500 méter, gyenge észak-nyugati szél fúj.

2013. március. 25. hétfő


23:00: Egypályás üzem Ferihegyen: a kettes (31R) futópályát ismét lezárták, az érkező és az induló forgalom is az egyes (31L) futópályát használja. A repülőtér gurulóútjait és forgalmi előtereit 5 mm vizes hó fedi a fékhatás gyengére romlott, a C, J4, X, Y, K gurulóutak lezárásra kerültek a hó miatt.
21:00: Este 9-kor a 31R futópályát is megnyitották, így jelenleg mindkét futópályát használhatják az érkező repülőgépek. Az induló gépek a 31L futópályáról szállnak fel. Néhány gurulóút (C, J4, X, Y, K) lezárásra kerültek a hó miatt. A repülőtér gurulóútjain és forgalmi előterein a fékhatás közepes vagy gyenge.
20:50: Fékszárny probléma miatt várakozást kért a közelkörzeti légiforgalmi irányítástól a Brussels Airlines SN2825 járatának személyzete. Az OO-DWF lajstromjelű, Avro RJ100 típusú gép fékszárnyait a várakozás alatt rövid időn belül sikerült kiengedni, így a repülőgép 20:50-kor rendben leszállt a 31L futópályán.
a budapest airport közleménye 20:20: Este hét órától teljes létszámban dolgozik a hóeltakarító személyzet a Liszt Ferenc-repülőtéren, a forgalomban nem okoz fennakadást a havazás – közölte a Budapest Airport kommunikációs igazgatója hétfőn az MTI-vel.

Hardy Mihály elmondta: húsz gép dolgozik, főként a futópályák hómentesítésén. A pályákon eddig nem volt szükség intenzívebb beavatkozásra – tette hozzá. Kiemelte: a repülőtér ettől eltekintve normál üzemben működik. A kommunikációs igazgató megjegyezte: huszonöt hómunkás kézi erővel takarítja a havat a terminálok környékén és a parkolókban. Hardy Mihály azt kérte a reggeli járatokkal utazóktól, hogy időben induljanak el otthonról, mert a repülőtérre vezető úton fennakadást okozhat az előrejelzések szerint lehulló nyolc-tíz centiméter hó.

20:00: Az egyes pályát este 8-kor megnyitották, ezzel párhuzamosan a használatos futópálya-irányt 31-re változtatták és a 31R (kettes) futópályát lezárták a hómentesítés idejére. Az érkező és az induló forgalom is a 31L futópályát használja. A hőmérséklet -2 fokra süllyedt a repülőtéren, a vízszintes látótávolság mintegy 2 km.
19:30: Az erősödő havazás miatt az egyes (13R) futópályát ideiglenesen lezárták, amíg zajlik a hóeltakarítás, így mind az érkező, mind az induló forgalom a kettes, azaz a 13L futópályát használja. A repülőtéren jelenleg -1 fok a hőmérséklet és gyengén havazik. Az előrejelzések szerint az esti-éjszakai órákban még időszakosan várható erősebb havazás.

Fotó: Budapest Airport

16:00: Hardy Mihály az MTI-nek elmondta: este hét óráig közepes készültség lesz érvényben a repülőtéren. Az előrejelzések szerint este hét órától egész éjszakára intenzív havazás várható, ezért akkor teljes készültség lép életbe. Ennek megfelelően folyamatos lesz a hóeltakarítás, minden gép és gépkezelő készenlétben áll majd, hogy a várhatóan nyolc-tíz centiméter hó ellenére zavartalan legyen a repülőtér forgalma – tette hozzá a kommunikációs igazgató.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!