További járattörlésekre számít a frankfurti repülőtér üzemeltetője, a Fraport vezérigazgatója szerint a forgalmi korlátozást még két-három hónapig fenn kell tartani a reptéri káosz elkerülése érdekében.

A frankfurti repülőtéren a legnagyobb forgalmat bonyolító Lufthansával együttműködésben több száz júliusi és augusztusi járatot kellett törölni, ennek köszönhető, hogy a légikikötő működése stabil maradt.

A repülőtér maximális kapacitását 10 repülőgép-mozgással óránként 94-re csökkentették annak érdekében, hogy a közlekedő járatok földi kiszolgálását megfelelő színvonalon el tudják látni
– nyilatkozta a DPA hírügynökségnek Stefan Schulte, a Fraport vezérigazgatója az aero.de híre szerint.

Forrás: Lufthansa

A vezető emlékeztetett, hogy Hessen és Rajna-vidék-Pfalz tartományokban július 23-án kezdődik az iskolai szünet, így az igazi nyári csúcsidőszak még csak most következik.

A repülőtéren a munkaerőhiány kevésbé az utasbiztonsági ellenőrzést, inkább a földi kiszolgálási területet érinti, azon belül is a poggyászkezelésnél van a legnagyobb probléma.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az üzemeltető szerint az induló repülőgépek berakodása és az átszálló utasok poggyászainak kezelése élvez prioritást, így előfordul, hogy a Frankfurtba érkező utasoknak esetenként akár két órát is várniuk kell a csomagjaikra, vagy csak később szállítják ki nekik, amely plusz erőforrásokat igényel.

Schulte elismerte, hogy a járvány alatt az üzemeltető rossz döntéseket hozott, amely főleg az alacsonyabb jövedelmű területeken a munkavállalók elvándorlását eredményezte.

A Fraport 2021 nyarának vége óta csaknem 1000 embert vett fel, azonban még több száz dolgozóra lenne szükség. A vezérigazgató üdvözölte a német kormány döntését, hogy könnyítette és gyorsította a Törökországból érkező ideiglenes munkavállalók alkalmazását, ugyanakkor arra számít, hogy így is két hónapba telhet, mire munkába tudnak állni. Várakozása szerint az iparágban a következő években meredeken emelkedni fog a munkaerő iránti kereslet.

Kapcsolódó hír, hogy a frankfurti repülőtér üzemeltetője néhány napja arra kérte az áruszállító légitársaságokat, hogy augusztus végéig a megjelölt forgalmas napokon (péntek-szombat-vasárnap) csökkentsék Frankfurtba érkező és onnan induló járataik számát a BVD nevű földi kiszolgálást végző cégnél tapasztalható munkaerőhiány miatt. A Lufthansa Cargo emiatt néhány járatát Münchenbe irányította át július második hétvégéjén.

Amint korábban megírtuk, az európai légiközlekedés több területen küzd munkaerőhiánnyal, ami késéseket, járattörléseket és rosszabb esetben tumultust vagy teljes káoszt okoz egyes reptereken, kiemelten az Egyesült Királyság, a Benelux államok és Németország nagyobb légikikötőiben. Az amszterdami reptéren például maximálták az induló utasok napi számát, Frankfurtban pedig már a vezetőség és az irodai dolgozók is besegítenek a földi kiszolgálásba.