A nyári csúcsidőszakban korlátozza a járatok számát a londoni Gatwick légikikötő üzemeltetője, így kívánja csökkenteni a késéseket és járattörléseket.

A reptér üzemeltetője azt követően döntött a korlátozások bevezetéséről, hogy lezárult a repülőtéri és földi kiszolgáló cégeknél kialakult súlyos létszámhiány ügyében végzett vizsgálat. Ennek az lett a konklúziója, hogy késések, utolsó pillanatos járattörlések, hosszú sorok várhatók, az utasok megbízhatatlan és rossz minőségű szolgáltatást kapnak, amennyiben a helyzetet nem kezelik a járatok számának csökkentésével.

A repülőtér üzemeltetője júliusban napi 825, augusztusban napi 850 járatban maximálta a kapacitást.

Forrás: Gatwick Airport

Míg a járvány előtti években akár napi 900 járatot is kezelt Gatwick, a királynő megkoronázásának évfordulójakor, a június eleji hosszú hétvégén napi 800 járat közlekedett.

A repülőtér üzemeltetője emellett arra hívta fel a légitársaságok figyelmét, hogy vizsgálják felül a működésüket, valamint a rendelkezésükre álló személyzeti és földi kiszolgáló erőforrásokkal összhangban lévő, reális menetrendet állítsanak össze.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A dél-londoni reptéren legnagyobb forgalmat bonyolító Easyjet már közölte, hogy a korlátozások fényében felülvizsgálja menetrendjét.

Gatwick lépése összhangban van az Egyesült Királyság közlekedési minisztériumának és polgári légiközlekedési hatóságának felhívásával, amely a közelmúltban tapasztalt működési zavarok elkerülése érdekében járatritkításokra szólította fel a légitársaságokat.

Amint korábban megírtuk, maximálja az induló utasok napi számát az amszterdami repülőtér is. Schipholon főleg az utasbiztonsági ellenőrzés területén olyan súlyos a munkaerőhiány, hogy több hétvégén is jelentős késésekkel és járattörlésekkel járó torlódás és káosz alakult ki április óta. Frankfurtban pedig már a vezetőség és az irodai dolgozók is besegítenek a földi kiszolgálásba.