A dublini legfelsőbb bíróság nem engedélyezte a Ryanairnél szolgáló 180 pilótának, hogy sztrájkoljanak, eközben Portugáliában a vártál kisebb lehet a hatása a már megkezdett munkabeszüntetésnek.

A BBC tudósítása arra nem tért ki, hogy a legfelsőbb bíróság milyen érvek mentén fogadta el a Ryanair keresetét. A légitársaság ügyvédei szerint a mintegy 180 pilótát képviselő szakszervezet nem várta meg, amíg a tárgyalások lezárulnak, annál korábban bejelentették a munkabeszüntetést.

A döntéssel egyidejűleg egy londoni bíróságon is eljárás folyik, amelyet a légitársaság a Brit Közforgalmi Pilóták Egyesülete (BALPA) által kezdeményezett sztrájk megakadályozására indított. A szakszervezet augusztus 22-23-ra, illetve a szeptember 2-4 közötti időszakra hirdetett munkabeszüntetést a fizetésekkel és munkakörülményekkel kapcsolatos vitában. A légitársaság üdvözölte a bíróság döntését.

Az ír fapados az egyik leghevesebben tiltakozó légitársaság (Fotó: Ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Mindeközben Portugáliában is a Ryanair számára kedvező döntés született. A hajózószemélyzet körében hétfőtől meghirdetett sztrájkkal kapcsolatban a kormány ugyanis elrendelte, hogy tartsák fenn az elégséges szolgáltatási színvonalat, hogy elkerüljék a káoszt. Ennek része, hogy naponta kell Lisszabon és London között járatot üzemeltetni.

Az SNPVAC nevű szakszervezet által kezdeményezett akció öt napig tart, de a Ryanair közlése szerint minimális hatása lesz a portugál bázisokról üzemeltetett járatokra, az érintett utasokat már tájékoztatták. A Reuters jelentése szerint eddig nem kellett járatot törölni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A vita tárgya, hogy a szakszervezet szerint a légitársaság nem tartja be a kollektív szerződésben rögzített, a fizetésekre és szabadságolásokra vonatkozó szabályokat.