Megállapodott az ír pilótákat képviselő szakszervezettel a Ryanair vezetése, de a dokumentumok aláírásához meg kell várni a szavazás végeredményét.

A FORSA ír pilótaszakszervezet is összefogó Ír Közforgalmú Pilóták Egyesülete (IALPA) azt közölte honlapján, hogy 22 órás tárgyalást folytattak a Michael O’Leary vezette légitársasággal, és csütörtök reggel megállapodás született a kérdéses pontokban. Ezek közé sorolták a rangidősség kérdéskörét és a bázisváltás feltételeit is.

Az ír pilóták az elmúlt hetekben ezek miatt sztrájkoltak, de úgy tűnik, vége van a sztrájkhelyzetnek. A Ryanair a Twitteren is publikált közleményében megerősítette, hogy megállapodtak a vitás pontokban.

Ugyanakkor a megállapodás tervezetéről még a szakszervezetnél és a légitársaság vezetőségében is szavazni kell, amíg ez nem zárul le, addig a felek nem kommentálják a hírt, de a vezetőség mindkét fél esetében elfogadásra javasolja majd a tervezetet.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

Ezzel legalább Írországban vége lehet a légitársaságot az elmúlt hetekben többször is sújtó sztrájkoknak, de a többi országban még nem zárultak le a tárgyalások. A Ryanair hadba áll egyebek közt az olasz, a spanyol, a belga és a német pilóta-szakszervezetekkel is. Bár a vitás pontok eltérnek, de minden szakszervezet jobb munkakörülményeket szeretne kiharcolni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Ryanairnél augusztus közepén volt a cég történetének eddigi legnagyobb sztrájkja, akkor a német, a svéd, a belga és ír pilóták is sztrájkoltak, a cég mintegy 400 járatot volt kénytelen törölni. Mindezt azok után, hogy a cég elment a falig és decemberben kénytelen volt elismerni a szakszervezeteket.