Épphogy aláírás került az Air Berlin felének megvásárlására, a Lufthansa-holding újabb bejelentést tett: mégis érdekli az Alitalia egy része, ha új cégben újra lehet indítani a csődeljárás alatt álló vállalatot. Az olasz légitársaság egyébként újból állami segélyt kér, hogy jövő tavaszig finanszírozhassa a működését. 

Ha újraalapítják, megvenné az Alitaliát a német holding (Fotó: AIRportal.hu)

Egy szóvivő szerint „nagyon valószínű”, hogy a Lufthansa-holding ajánlatot tesz a jövő hétfői határidőig a csődeljárás alatt álló Alitalia egyes részeinek megvásárlására – írja az aero.de portál.

Ezzel a korábbi sajtóhíreket végül megerősítette a konszern. Az Alitalia kapcsán még a nyáron úgy nyilatkozott a cég, hogy nem érdekli az olasz légitársaság.

Nemrég azonban, mint megírtuk, sajtóértesülések szerint kikérte a cég dokumentumait, bár nem volt hajlandó kommentálni a híreket.

A Lufthansa a mostani közlés szerint akkor tudja elképzelni az Alitalia átvételét, ha új cégben sikerül újraindítani az olasz légitársaságot, mert jelenlegi formájában „átszervezhetetlennek” tartja.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szanálás elvetése és helyette az Alitalia működésének új gazdasági társaságban való folytatása egyébként nem az első lenne. A nagy múltú olasz légitársaság a jelenlegi cégformában 2015 januárja óta működik, a 2008-ban létrehozott vállalat helyébe lépve. Utóbbit megelőzően is történt már néhány újraalapítás a folyamatos pénzügyi válságok miatt. Arról, hogy az Alitalia mely részeit venné meg, a Lufthansa nem közölt továbbiakat.

Jelenleg a nagyrészvényes Etihad pénzcsapjának elzárása miatt van csődeljárás alatt, mert a szakszervezetek nem fogadták el a szanálási tervet. Az állam áthidaló kölcsönével működik az Alitalia, és nemrég az aero.de másik cikke szerint az derült ki, hogy újabb kormányzati segítséget kért a légitársaság, hogy jövő tavaszig finanszírozhassa a működését.