A Harbin Y-12F 19 utas vagy 3 tonna áru szállítására alkalmas, a típust most engedélyezte az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) is.

A vállszárnyas kialakítású, Pratt & Whitney Canada PT6A hajtóművekkel és öttollú légcsavarokkal felszerelt, Twin Panda becenevű, ingajáratokra tervezett repülőgép hatótávolsága teljes hasznos teherrel 357 kilométer.

A 8,4 tonna maximális felszállótömegű, 16,47 méter hosszú és 19,89 méter szárnyfesztávolságú típus 19 utas vagy 3 tonna áru szállítására képes, utazósebessége 209 csomó (387 km/h), fedélzete VIP-berendezéssel vagy speciális küldetésekre is kialakítható, ám a kabinja nem hermetizált.

Forrás: Harbin

A típus a több mint négy évtizedes múltra visszatekintő, az 1980-as években kifejleszett Y-12 továbbfejlesztett változata, amelyet a Kínai Légiközlekedési Ipari Vállalathoz (AVIC) tartozó Harbin Hafei Aviation Industry gyárt. Az eredeti változat 1985-ben debütált Kínában, azóta 300 példányt állítottak belőle forgalomba polgári és katonai üzemeltetők 18 országban.

A kínai polgári légiközlekedési hatóság 2015 decemberében adta ki a légialkalmassági tanúsítványát, amelyet az amerikai FAA 2016 februárjában hagyott jóvá.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Harbin Y-12F európai forgalomba állítását hét évvel az amerikai jóváhagyás megszerzése után engedélyezte az EASA.