Elkezdődtek a Budapest Airport eladásáról szóló formális tárgyalások, a magyar kormány vezette konzorcium és a jelenlegi tulajdonos megállapodtak a folyamat feltételeiről.

Elkezdődhet a Liszt Ferenc repülőteret üzemeltető cég átvilágítása, amely az eladási folyamat első lépése
közölte a Reuters hírügynökséggel a Budapest Airport fő tulajdonosa az AviAlliance.

Sajtóértesülések szerint korábban a magyar kormány vezette konzorcium 4,44 milliárd eurót ajánlott a repülőtér üzemeltetési jogáért, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport részvényeinek száz százalékáért.

Az AviAlliance hétfőn a Reutersnek megerősítette, hogy a kormány vezette konzorcium nem kötelező érvényű, átdolgozott ajánlatot tett.

„A magyar kormány elfogadta a feltételeinket, hogy megkezdődhessenek a hivatalos tárgyalások. Ezért úgy döntöttünk, hogy elindítható a cég átvilágításának folyamata” – közölte az AviAlliance a hírügynökséggel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

„Míg potenciálisan ez az első lépése a repülőtér eladásának, hangsúlyozzuk, hogy az eljárás kimenetele nincs előre meghatározva” – tette hozzá a kanadai tulajdonú német cég közleménye.

Forrás: Budapest Airport

A Budapest Airport Zrt. részvényeinek 55,44 százaléka a német bejegyzésű AviAlliance, 23,33 százaléka a Malton (A szingapúri állami GIC befektetési alap leányvállalata), 21,23 százaléka pedig a Caisse de dépôt et placement du Québec kanadai nyugdíjalap kezében van. Az AviAlliance düsseldorfi székhelyű, több repteret menedzselő vállalat (korábbi nevén Hochtief Airport), amely a szintén kanadai, Public Sector Pension Investment Board (PSP Investments) nyugdíjalap tulajdona.

Amint korábban arról lapunk is beszámolt, még a 2022-es választások előtt visszavásárolhatja a magyar állam a budapesti reptér üzemeltetőjét, később Orbán Viktor miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy ez bármelyik pillanatban megtörténhet.