Csehország vasárnap ellenőrizni kezdte a prágai repülőtéren az országba érkező utasokat, nem mutatnak-e a koronavírus-fertőzésre, azaz a vírus okozta tüdőgyulladásra utaló tüneteket – írta az MTI.

Fotó: Prague Airport

Az MTI tudósítása szerint a kormányfő azt közölte, hogy a prágai Václav Havel repülőtéren orvosok, egészségügyi szakemberek és tűzoltók vannak készenlétben, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak.

A repülőtéren az utasok számára már hozzáférhetőek mindazok az információk, amelyek tájékoztatják, hogyan kell eljárni, ha az ember rosszul érzi magát, és lehetőség van egy első ellenőrzésre is, nem jelentek-e meg nála a koronavírusra utaló tünetek – írja Babis.

Eddig még nem volt szükség beavatkozásra, de a forgatókönyv már kész.

“Amennyiben a repülő fedélzetén egy konkrét személynél gyanús tüneteket észlelnek, a repülőtér azonnal beindítja készenléti terv szerinti intézkedéseket” – tájékoztatott a kormányfő.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Minden esetet azonnal kivizsgálnak, és a betegséggyanús személyt karanténba zárják – tette hozzá.

Amint arról korábban beszámoltunk, a vuhani reptéren már szerdán több járatot is töröltek, majd január 23-án, csütörtökön helyi idő szerint 10 órától a hatóságok lezárták a város repterét, vasútállomásait és korlátozták a tömegközlekedést. A légikikötőben az összes érkező és induló járatot törölték.

A kínai hatóságok az MTI egy másik híre szerint hétfőtől leállítják az összes csoportos utazást bel- és külföldre egyaránt, hogy meggátolják járvány terjedését.

A budapesti reptéren egyelőre nem terveznek ellenőrzést

A Nemzeti Népegészségügyi Központ lapunk kérdésére pénteken azt közölte, hogy fokozottan figyelemmel kíséri a kínai koronavírus járványt, és amint indokolttá válik, megteszi a szükséges intézkedéseket.

Magyarországon nincs koronavírusos beteg, és kevés az esélye a járványnak.

A WHO jelenleg nem javasol semmilyen utazási vagy kereskedelmi megszorítást Kínával kapcsolatban az új vírus miatt. A nemzetközi tapasztalatok alapján a WHO jelenleg nem javasolja a többi ország számára a beutazók egészségügyi szűrését, többek között annak alacsony hatékonysága miatt.

Vuhan pirossal jelölve, sárgával jelölve pedig azok a kínai városok, ahonnan van közvetlen járat Ferihegyre.

Budapestre Vuhanból nem közlekedik közvetlen járat, azonban öt másik kínai reptérről, hetente 11 menetrend szerinti közvetlen utasszállító járaton összesen több mint 3000 széket kínálnak (beutazó irányban) a magyar fővárosba a légitársaságok. Az Air China hetente háromszor érkezik Ferihegyre Pekingből minszki közbenső leszállással. A Shanghai Airlines Sanghajból a hét három napján közvetlenül, valamint heti kétszer Hszian és heti egyszer Csengtu érintésével repül Budapestre.

Hainan Airlines pedig heti két járattal Csungkingot köti össze Feriheggyel.

Az ügyben a Budapest Airport kérdésünkre még csütörtökön azt a tájékoztatást adta, hogy: “Bármilyen járvánnyal kapcsolatos hatósági intézkedést az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal rendelhet el. A Budapest Airportnak jelenleg nincs tudomása arról, hogy a Magyarországra légi, közúti, vagy vízi útvonalon belépő személyek egészségügyi ellenőrzésével kapcsolatban született volna hatóság által elrendelt intézkedés. Amennyiben erre sor kerülne, az ellenőrzési feladatokat a hatóságok végzik, a Budapest Airport pedig megteszi a rá vonatkozó előírásokat.”

Fotó: AIRportal.hu

Mit tegyenek a térségbe utazók?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a hét közepén kiadott közleménye szerint a Kínába utazók számára jelenleg a heveny légúti megbetegedések megelőzésére szolgáló higiénés rendszabályok betartása a legfontosabb.

Mossanak gyakran kezet, kerüljék a kontaktust beteg emberekkel/állatokkal, valamint az élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacokat és állatvásárokat. Kínában jelenleg a szezonális influenzavírusok cirkulációjával is számolni kell, ezért az oda utazóknak javasolják az influenza elleni védőoltást.

Az új koronavírus által okozott tüdőgyulladással járó megbetegedések megelőzésére nincs oltóanyag. Ha az utazónál légúti tünetek jelentkeznek az utazás előtt, alatt, vagy azt követően, fontos, hogy orvoshoz forduljon, és jelezze, hogy hol járt.