Hosszú idő után pont került a Twente repterén parkoló Lufthansa 747-esek körüli vitára, a gépek maradhatnak a kis holland légikikötőben.

A hat, nehéz sorsú Jumbo ügyéről többször is beszámoltunk már, most a repülőtér üzemeltetője és a holland hatóság dűlőre jutott a kérdésben – adta hírül az Aero.de.

A Lufthansa tavaly tavasszal repülte át hat 747-esét a repülőtérre, hogy ott tárolja őket, a hely üzemeltetője úgy számolt, hogy ott is fogják őket szétbontani. A légitársaság viszont három példánynak talált vevőt.

Forrás: Twitter

Időközben viszont kiderült, hogy a gépek nem szállhatnak fel, mert ehhez túl nehezek és túl nagyok az érvényes szabályok szerint. Némi vita után a holland hatóság ideiglenes, rendkívüli engedélyt adott ki, amely idén júniusig érvényes, ezzel a három eladott gép felszállhatott.

A twentei repülőtér azért lobbizott az elmúlt hetekben, hogy az ott maradt három 747-es ideiglenes engedélyét hosszabbítsák meg, mert ennek hiányában a Lufthansával kötött szerződését megszegné, mivel hosszabb időre szólt a tárolás. A hatóság viszont előírta, hogy júniusig el kell hagynia a légikikötőt a gépeknek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az anyagi károk mellett a reptér azzal is érvelt, hogy semmivel nem veszélyesebb, ha a Jumbók nem idén, hanem jövőre szállnak fel, a hatóság végül elfogadta az érvelést, és 2022 júniusáig meghosszabbította a rendkívüli engedélyt.

Azonban a bíróság előtt zajló ügyben a testület megjegyezte, hogy a repülőtér vezetése semmibe vette a szabályokat, hiszen pontosan tudták, hogy ekkora gépek nem szállhatnak majd fel onnan, mégis fogadták a Lufthansa Jumbóit.