Az indonéz kutatóbúvárok megtalálták és kiemelték a januárban a Jáva-tengerbe zuhant Sriwijaya Air Boeing 737-500-as repülőgép fedélzeti hangrögzítő berendezésének (CVR) memóriaegységét.

A kutatóegységeknek kedden sikerült azonosítani a berendezés helyét a tengerfenéken az indonéz közlekedési miniszter tájékoztatása szerint. A szerkezetet egy méter mély homok/iszap alá fúródva találták meg a búvárok.

A katasztrófa körülményeit vizsgáló hatóság közlése alapján a Reuters azt írta, hogy három napba, de akár egy hétbe is telhet a hangfelvételek kinyerése az egységből.

Forrás: BASARNAS/Twitter

Mint megírtuk, a szerencsétlenül járt repülőgép repülési adatrögzítőjét (FDR) január 12-én emelték ki a tengerből, azonban a hangrögzítő egységnek csak a tokját és jeladóját találták meg január közepén, amelyről a memóriaegység vélhetően a becsapódáskor leszakadt, így a felvételeket tartalmazó memóriamodulra csak a tengerfenék tüzetes átkutatásával lehetett ráakadni.

Az indonéz hatóságok egy hónappal a katasztrófát követően adták ki az előzetes vizsgálati jelentésüket az addig összegyűjtött bizonyítékok, valamint az adatrögzítőből (FDR) kiolvasott repülési és műszaki paraméterek alapján. Eszerint a hajtóművek teljesítményét szabályzó automatika hibája, a pilóták reakciói és a légitársaság karbantartási gyakorlata áll a folytatódó vizsgálat fókuszában – erről bővebben itt írtunk.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Basarnas/Twitter

Az indonéz Sriwijaya Air low-cost légitársaság Boeing 737-500-as típusú, PK-CLC lajstromjelű repülőgépe a légitársaság SJ 182-es számú járatát teljesítve Jakartából a Borneó szigetén lévő Pontianakba tartott január 9-én szombaton, amikor néhány perccel a felszállás után meredek süllyedésbe kezdett, majd megszakadt vele a kapcsolat.

A katasztrófa helyszíne közelében lévő hajókról szemtanúk látták a 26 éves repülőgépet, amint meredeken a tengerbe csapódik, majd felrobban. A fedélzeten 62-en tartózkodtak, 56 utas és 6 fős személyzet, az utasok között hét gyermek és három csecsemő is volt, a katasztrófát senki nem élte túl.