Megtalálták, és a felszínre is hozták a Lion Air októberben lezuhant JT610-es járatát teljesítő Boeing 737 MAX 8-as hangrögzítőjét, az információkat napokon belül kinyerhetik az eszközből.

A Reuters hírügynökség hétfő reggel számolt be arról, hogy a búvárok lokalizálták a pilótafülkében zajló beszélgetést felvevő eszközt, és mintegy 50 méterre a gép lezuhanási helyétől, 30 méter mélységben, az iszapba fúródva találták meg, nem sokkal később pedig már arról számoltak be, hogy a felszínre is hozták.

A hangrögzítő rendkívül fontos információkat hordozhat, amelyek birtokában kideríthető, pontosan miért zuhant le a 610-es járat.

Hario Satmiko, az indonéz közlekedésbiztonsági hatóság helyettes vezetője azt mondta, megvan a saját laborjuk és szakembergárdájuk, hogy letöltsék a rögzített felvételt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Nurcahyo Utomo, az egyik balesetvizsgáló újságíróknak azt mondta, öt nap alatt végezhetnek a letöltéssel, de ha bármilyen belső sérülése van az eszköznek, akkor a gyártóhoz kell küldeniük, hogy ki tudják olvasni az információkat. „Reméljük, hogy minél hamarabb végzünk, mert az összes Boeing-üzemeltető várja az adatokat” – hangsúlyozta.

Agung Nugroho, az indonéz tengerészet alezredese a Reutersnek azt mondta, napokkal ezelőtt fogták be az eszköz által sugárzott jeleket, amelyek nagyon gyengék voltak. A kiemeléskor látták, hogy a hangrögzítő nagyobb részt intakt, bár több zúzódás is volt rajta.

Forrás: Boeing

A hangrögzítő felkutatása után hivatalosan is véget ért a repülőgép roncsainak felkutatása, a többi, még hiányzó alkatrész (így a hibásnak vélt állásszögmérő is) a hullámsírban marad.

A Lion Air JT610-es járatát teljesítő, szinte vadonatúj Boeing 737 MAX 8-as október 29-én zuhant a Jáva-tengerbe 13 perccel a felszállást követően, a katasztrófában a fedélzeten tartózkodó 189 ember életét vesztette. A baleset utáni harmadik napon megtalálták a repülési adatokat rögzítő berendezést, de a hangrögzítő eddig hiányzott.