A járványügyi helyzetre figyelemmel az országos tisztifőorvos csütörtökön késő este, azonnali hatállyal végrehajtható normatív határozata szerint Magyarország megtiltotta a nemzetközi személyszállítást végző polgári légijárműveknek a belépést az ország területére. Ezzel várhatóan teljesen leáll az utasforgalom a budapesti repülőtéren.

Az országos tisztifőorvos a járványügyi helyzetre figyelemmel – az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 74. § (2) bekezdés a) pontjában és a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 2. § (2) bekezdésében foglalt jogkörében eljárva – normatív határozatot adott ki. A dokumentum a koronavirus.gov.hu oldalon jelent meg március 26-án, csütörtökön 22 óra után.

A határozat egyebek mellett megtiltja a nemzetközi személyszállítást végző polgári légijárművek Magyarország területére történő belépését.

Emellett a nemzetközi személyszállítást végző vasúti járművek, autóbuszok sem léphetnek át a határon.

Fotó: AIRportal.hu

A határozat szintén megtiltja a külföldről érkező nem magyar állampolgárok személyforgalomban Magyarországra történő belépését, valamint kötelezi a külföldről visszaérkező magyar állampolgárokat, hogy vessék alá magukat egészségügyi vizsgálatnak, amelynek eredményétől függően különböző típusú karanténba kerülnek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A határozat hatályba lépésével vélhetően a maradék néhány utasszállító járat is leáll a budapesti repülőtéren.

A debreceni repülőtér menetrend szerinti forgalmának leállását már korábban bejelentették az érintett légitársaságok.

Amint korábban megírtuk, a budapesti repülőtéren a Wizz Air tartott fenn még néhány járatot március végére és április hónapra, illetve a Ryanair a korábbi közlése szerint a következő napokban még a Budapest és London-Stansted közötti útvonalat tartotta volna fenn, a Qatar Airways pedig azt tervezte, hogy heti három járatot üzemeltet Doha és Budapest között áprilisban és májusban.

Az ország légterén történő, leszállás nélküli átrepülés nem minősül belépésnek, így ezt nem érinti a határozat, ahogy az áruszállító járatokat sem.

Egyelőre a légiközlekedés szereplőit tájékoztató és rájuk nézve kötelező érvényű NOTAM közlemény – amelyet a Légügyi Hatóság ad ki – még nem jelent meg a tiltásról, vélhetően ezért lehet, hogy pénteken délelőtt még több menetrend szerinti járat is közlekedett.

Pénteken reggel Orbán Viktor miniszterelnök pedig a Kossuth rádióban bejelentette, hogy kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között.

Két héten keresztül az otthonunkat vagy a lakóhelyünket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el – írta az MTI.