Elkezdődött a HungaroControl egyik legnagyobb fejlesztése: a következő fél évben teljesen megújulnak a cég léginavigációs és hangkommunikációs rendszerei. Az éjszakai zökkenőmentes átállás után a légiforgalmi irányítók mától ideiglenesen a korábbi szükséghelyzeti központból dolgoznak.

Újabb jelentős beruházást valósít meg HungaroControl, így a szakemberek továbbra is Európa egyik legkorszerűbb irányítóközpontjából gondoskodnak a repülés biztonságáról – közölte lapunkkal a vállalat.

Frissül a MATIAS légiforgalmi irányító szoftver és a Frequentis hangkommunikációs rendszer is, amelyeket az elmúlt hét évben folyamatosan, a nap 24 órájában használtak.

Teljesen megújulnak a munkaállomások is, figyelembe véve a dolgozók kéréseit (Fotó: AIRportal.hu)

Megújulnak még az ezen rendszerekhez tartozó hardverek, hálózati eszközök és kábelezések is.

Ezek a berendezések a 2012-ben átadott új épületben vannak, innen a légiforgalmi irányítást hétfőről keddre virradó éjjel átköltöztették a kényszerhelyzeti központba, a felújítás ideje alatt onnan nyújtják majd az irányítók a szolgáltatást.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Bajkó Gábor, a HungaroControl műszaki üzemeltetési és fejlesztési osztályvezetője az átállás utáni sajtóbejáráson azt mondta, október 15-én indul a munkaterem átalakítása és a rendszerek frissítése, ami várhatóan fél évig tart majd. A beruházásra bizonyos uniós és kiberbiztonsági előírások miatt is szükség van.

A HungaroControl azért is időzítette a téli időszakra ezt a munkát, mert az alacsonyabb forgalmat a kényszerhelyzeti központból is ki tudják szolgálni.

A korszerűsítés során 55 munkaállomás újul meg, több mint 500 kilométer vezetéket és több ezer hardverelemet cserélnek ki.

A munkaállomások áttervezésekor az irányítók által kért módosításokat is végrehajtják, az asztallapok magasságát például már álló munkavégzéshez is be lehet majd állítani – ismertette Bajkó Gábor.

Fotó: AIRportal.hu

A 2015 óta szükséghelyzeti központként működő helyszínt az elmúlt hónapokban teljes egészében felkészítették a mindennapos, zavartalan üzemre, ezt egy alaposan megtervezett főpróbán is tesztelték.

Az elmúlt éjszaka folyamán végzett átállás zökkenőmentesen, gyorsan és észrevétlenül zajlott, így a léginavigációs szolgáltatásban egy pillanatnyi kiesés sem volt.