A kormány 225 millió euró (73 milliárd forint) értékű hitelszerződést kötött az Európai Beruházási Bankkal (EIB) – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter, a keretből egyebek közt a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér vasúti összeköttetésének megteremtésére is fordíthat a kormány – adta hírül az MTI.

Forrás: Budapest Airport

Varga Mihály kiemelte: a hitelösszeg része annak az 1 milliárd eurós hitelkeretnek, amelyről 2015-ben állapodtak meg az uniós pénzintézettel.

A hitelt a következő három éven belül uniós programok társfinanszírozására költheti el Magyarország, közlekedés fejlesztési programokra, környezetvédelmi és energiahatékonysági célokra és az Európát összekötő hálózatok fejlesztésére – ismertette a tárcavezető.

Egyebek mellett a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér vasúti összeköttetésének megteremtésére,
a budapesti ivóvíz-szolgáltatás fejlesztésére, illetve több autópálya és autóút, többek között az M4, M6, M8 és M30 országhatárig tartó szakaszának építésére fordítanák a hitelt.

Az EIB kedvező feltételekkel hozott forrásokat Magyarországra versenyképességet javító programokhoz, ami az adósság szerkezetét is javítja, kamatmegtakarítást is eredményez – mutatott rá Varga Mihály. A hitelmegállapodás ahhoz is hozzájárul, hogy az ország nagyobb arányban legyen képes lehívni az európai uniós forrásokat  – tette hozzá.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.