Megtalálták a  Yeti Airlines a vasárnap szerencsétlenül járt ATR 72-500-asának mindkét adatrögzítőjét, a mentőalakulatok még két áldozatot keresnek.

Eddig 70 ember földi maradványait találták meg a nepáli hatóságok a vasárnapi katasztrófa helyszínén, de még két eltűntként nyilvántartott ember után kutatnak a Seti folyó mély szurdokában.

Az áldozatok maradványait egy kórházba szállították a személyazonosságuk megállapítása érdekében.

A Reuters híre szerint hétfőn megtalálták az ATR repülési adatait és a repülőgép rendszereinek technikai paramétereit rögzítő Flight Data Recorder (FDR), valamint a pilótafülkében zajló kommunikációt és a hangjelzéseket felvevő Cockpit Voice Recorder (CVR) készülékeket is.

A hatóságok közlése szerint mindkét berendezés jó állapotban van, ezt követően elszállítottak őket további vizsgálatokra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Twitter

A készülékekből kinyert adatok kulcsfontosságúak lesznek a katasztrófa okainak kivizsgálásakor, mert ezekből jó eséllyel megállapítható, ha valamilyen műszaki hiba történt a repülőgéppel, illetve az is, hogy erre a pilóták hogyan reagáltak.

A nepáli hatóságok közlése alapján a pilóták nem jelentettek vészhelyzetet vagy egyéb rendellenességet, a repülőtér szóvivőjének nyilatkozata szerint mindössze a leszálláshoz használt pályairány megváltoztatását kérték előzőleg a légiforgalmi irányítástól.

Az esemény vizsgálatát a nemzetközi szabályok szerint a nepáli hatóságok vezetik, amelybe bevonják a repülőgépet és annak hajtóműveit gyártó országok – Franciaország és Kanada – balesetvizsgáló testületeit is.

Az Aviation Safety Network statisztikái szerint 1992 óta ez volt a legtöbb halálos áldozatot követelő repülőgép-katasztrófa Nepálban, nyilvántartásuk szerint az ATR 72-es típusnak ez volt a harminchatodik, az adott gép teljes elvesztésével járó balesete, az eddigi összes halálos katasztrófája eddig 466 ember életét követelte.

Amint korábban megírtuk, a nepáli Yeti Airlines 2007-ben gyártott, 9N-ANC lajstromjelű repülőgépe a Katmandu és Pokhara közötti, YT 691-es belföldi járat teljesítése közben, a város január 1-jén megnyílt új repterének 12-es futópályájának megközelítése során szenvedett katasztrófát 2023. január 15-én, vasárnap. A fedélzetén 68 utas és 4 fős személyzet tartózkodott.

Az eseményről a közösségi médiába feltöltött helyszíni felvétel szerint az alacsony magasságon repülő ATR egy éles bal bedöntést követően ütközött földnek.