Különleges ügyletet kötött az International Airlines Group (IAG) és az Air Europa: előbbi leánycége, az Iberia az eredetileg kínált ár feléért megveszi versenytársát, de fizetni csak 2026-ban fog.

Már az is kisebb csoda, hogy az IAG-holding végül a vásárlás mellett döntött, a koronavírus-járvány után ugyanis hosszasan mérlegelt, először még a pandémia előtt nyújtott be 1 milliárd eurós vételi ajánlatot.

A spanyol El Confidencial információi szerint a két vállalat igazgatósága jóváhagyta a tranzakciót, a Hidalgo család tulajdonában lévő Air Europáért végül az IAG-leány Iberia fizet majd 500 millió eurót. Pár hete még 3-400 millió eurós ajánlatról is voltak hírek.

Fotó: AIRportal.hu

Az összeget azonban csak 2026-ban kapják meg a tulajdonosok, az Air Europának addig kell visszafizetnie a spanyol államtól érkezett 475 millió eurós támogatást, amelyet azért kapott, hogy ne menjen csődbe.

A mentőcsomagért cserébe az államnak elvileg joga van a pénz elköltésének felügyeletére, ezért két tagot delegálhatnak az Air Europa igazgatóságába. Az Iberia azonban azt szeretné, ha az állam lemondana erről a jogáról.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az IAG először azt javasolta, hogy részvényekben fizessék ki a Hidalgo családot, de később erről a tervről letettek.