Az eredetileg tervezett 1 milliárd euró helyett a hírek szerint már csak 300-400 milliót adna az IAG-holding a spanyol Air Europa szabadidős légitársaságért.

Ismét csökkentette az Air Europa felvásárlására vonatkozó ajánlatát az International Airlines Group (IAG). A spanyol El Confidencial beszámolója szerint az eredetileg ajánlott 1 milliárd eurós vételár kevesebb mint felét, csak 300 és 400 millió euró közötti összeget adna a holding a járvány miatt pénzügyi krízisbe került légitársaságért.

Az IAG ennek az összegnek a nagy részét sem készpénzben, hanem a saját részvényei átadásával fizetné meg a cég jelenlegi tulajdonosainak.

A lap úgy tudja, hogy a felek már meg is állapodtak ebben, a többségi tulajdonos Hidalgo-családot képviselő Javier Hidalgo, az Air Europa vezérigazgatója elfogadta az új feltételeket.

Fotó: AIRportal.hu

A megállapodás még annak a függvénye, hogy a spanyol kormány jóváhagyja-e azt a két, összesen 475 millió euró értékű hitelcsomagot, amelyre az Air Europának szüksége van a túléléshez.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A felvásárlással az IAG tovább erősítené pozícióit a spanyol piacon, ahol az Iberia és a fapados Vueling révén így is jelentős részesedéssel bír. A brit és ír szakszervezetek ugyanakkor korábban kritikájuknak adtak hangot amiatt, hogy a holding az elbocsátások és fizetéscsökkentések közepette felvásárlást tervez. Ha viszont a vállalat visszalépne az ügylettől, akkor 40 millió euró kötbért kellene fizetnie.

Mint ismert, az IAG 2019 novemberében 1 milliárd eurós vételárról állapodott meg az Air Europa tulajdonosaival, amit aztán idén nyáron mintegy felére, 500 – 600 millió euró közötti összegre alkudott le a holding.