Folynak az egyeztetések több európai országgal is a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról, most Mongóliával és Georgiával (Grúziával) kötött kétoldalú megállapodást a magyar külügyminisztérium. Június első felében két járatot is tervez Budapestre egy mongol légitársaság.

Mongóliával és Georgiával (Grúziával) is létrejött a megállapodás, így a hét végétől karantén- vagy tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak a magyarok ezekbe az országokba – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán csütörtökön délelőtt az MTI tudósítása szerint.

A Brüsszelben tartózkodó Szijjártó Péter elmondta, az Európai Unió külügyminisztereinek ülésére érkezett, de közben zajlanak a kétoldalú tárgyalások arról, hogy „elismerjük egymás igazolványait más országokkal, és ez alapján lehetővé tegyük a szabad utazást”.

Fotó: AIRportal.hu

A tárcavezető a Mongóliával és Georgiával kötött megállapodásról elmondta: a hétvégétől életbe léptetik a szabad utazási rendszert, ami azt jelenti, a magyar és mongol, valamint a magyar és georgiai állampolgárok egymás országai között karantén- és tesztkötelezettség nélkül, szabadon utazhatnak.

Szijjártó Péter hozzátette: folynak az egyeztetések a többi európai országgal is. Megjegyezte: Európában Magyarország áll a legjobban az átoltottság tekintetében, „mi vagyunk a leginkább biztonságban, ezért mi tudunk a legjobban mozdulni, a többiek kevésbé”.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Jelezte, amint az európai országokkal zajló tárgyalások lezárulnak, bejelentik a megállapodásokat.

Ahogy korábban megírtuk, a magyar védettségi igazolvánnyal tesztelés és karanténkötelezettség nélkül lehet utazni Horvátországba, Szlovéniába, Bahreinbe, Szerbiába, Montenegróba, Csehországba és Törökországba is, emellett a dokumentummal rendelkező magyar állampolgárok április végétől karantén és tesztelés nélkül térhetnek haza külföldi útjaikról a világ bármely országából. Egyes országok a védettségi igazolvány mellett egyéb dokumentumokat is kérhetnek a beutazáskor, mint megírtuk, ehhez egy formanyomtatványon lehet kérni az oltóorvostól vagy a háziorvostól angol nyelvű igazolást, amely tartalmazza a második oltás dátumát és a vakcina típusát is.

A mongol Hunnu Air légitársaság a múlt héten jelentette be, hogy június 3-án és 12-én járatot indít Ulánbátor és Budapest között. A járatokon olyanok utazhatnak, akik megfelelnek a magyar beutazási szabályoknak, a mostani megállapodással ennek feltételei könnyebbé váltak. A légitársaság Embraer E190LR repülőgépei az elmúlt egy évben két alkalommal fordultak meg Budapesten.