Repülőgép-múzeumba kerül a cseh kormányzat egyik különgépe, amelyet az 1989-es rendszerváltás után használtak utazásaikhoz a legfelsőbb cseh politikai vezetők, köztük Václav Havel és Václav Klaus egykori államfők.

Forrás: Letecké muzeum v Kunovicích | © AIRportal.hu

Forrás: Letecké muzeum v Kunovicích

A szovjet gyártmányú Tu-154 típusú repülőgépet korábban néhány évig a szocialista Csehszlovákia vezetői is használták, majd az 1989-es rendszerváltás után korszerűsítették, belsejét átalakították, hogy megfeleljen az új politikai vezetők igényeinek. A gép 2008-ig szolgálta a politikusokat, amikor a cseh kormány erre a célra új, nyugati gyártású gépeket vett.

A volt kormánygépet először a prágai Kbely katonai repülőtéren néhány darabra szedték szét, majd a csaknem 50 méter hosszú törzset az elmúlt hét végén közutakon a dél-morvaországi Kunovicébe szállították. Kunovicében kisebb repülőgépeket gyártanak, a városban repülőgépmúzeum is van.

A Tu-154 darabjait a következő hónapokban összeszerelik és a tervek szerint 2018 januárjától a nagyközönség is megtekintheti.

A cseh kormányzati szállításokra szolgáló légiflottát a védelmi minisztérium üzemelteti. Általában két nagy és egy kisebb szállítórepülőgépből, valamint két-három helikopterből áll. Jelenleg a kormányzati (VIP) utazások kiszolgálására két Airbus A319CJ repülőgépet, egy Bombardier Challenger CL-601 businessjetet használnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A kormánygépeket az államfő, a kormányfő, a házelnökök, a miniszterek és a parlamenti képviselők hivatalos útjain kívül időnként a hadsereg, a sportolók rendelkezésére is bocsátják vagy például a külföldön rekedt, balesetet szenvedett cseh állampolgárok hazaszállítására is használják.

Így utazott az egykori cseh kormánygép

Forrás: POCKET CZ