Évente 30 ezer tonna hulladékot termel a Qantas-csoport Ausztráliában, ezért az a vezetőség terve, hogy 2021 végére 75 százalékkal csökkentse ezt a mennyiséget, így a világ első számú újrahasznosító légitársasága lenne.

A Qantas-csoport (beleértve a diszkont Jetstart is) a cég közlése szerint évente nagyjából 30 ezer tonna hulladékot termel, nagy része a szeméttelepekre kerül. Ez a mennyiség 80 Boeing 747-es óriásgép tömegének felel meg.

A terv ezért az, hogy ezt a mennyiséget a következő év végére 30 százalékkal, 2021-re pedig 75 százalékkal csökkentsék.

Alan Joyce vezérigazgató szerint már eddig is sokat tettek azért, hogy csökkentsék a hulladék mennyiségét: nem csomagolják műanyag zacskóba a fedélzeten található pizsamákat és fülhallgatókat, de a műanyag szívószál is kikerült a kínálatukból. 

A jövőben újabb változásokat vezetnek be, amelyek szintén a felesleges hulladéktermelést hivatottak csökkenteni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az egyik ilyen a törzsutas-programhoz tartozó kártyák, valamint a beszállókártyák digitalizálása, a papírszemét elkerüléséért. Olyan kávéspoharak kerülnek a fedélzetre, amelyek újrahasznosítottak vagy komposztálhatók, valamint a többi egyszer használatos műanyagot (például az evőeszközök zacskóját) is hasonlóra cserélik. Emellett a személyzet elhasznált egyenruháját is újrahasznosítják majd.

Újrahasznosítás a Qantasnál (Forrás: Qantas)

A cél: 100 millió egyszer használatos műanyagot lecserélni környezetbarát megoldásokra.

Nem a Qantas az első légitársaság, amelyik igyekszik minél kevesebb műanyagot használni a fedélzeten: korábban a portugál Hi Fly is bejelentette, hogy járatain (egyelőre kísérleti jelleggel) lebomló és újrahasznosítható anyagokból készült poharakat, evőeszközöket, egyéb csomagolóanyagokat alkalmaznak.