Tárgyalásokat folytat az Airbus és Irán arról, hogy néhány repülőgépet még az Egyesült Államok gazdasági szankcióinak visszaállítása előtt beszerezzenek. Az illetékes miniszter közlése szerint az európai gyártó a napokban tehet bejelentést ez ügyben.

Talán még van esély további néhány új gép átadására (Fotó: Airbus)

Amellett, hogy a Boeing iráni megrendelései nagy valószínűséggel teljes egészében ellehetetlenülnek, miután az Egyesült Államok bejelentette, hogy kilép az országgal kötött nukleáris megállapodásból és visszaállítja a szankciókat Irán ellen, az USA-beli részegységek miatt az Airbus szerződése is veszélyben van.

A Reuters információi szerint azonban az európai repülőgépgyártó lehetséges, hogy néhány példányt át tud még adni a gazdasági szankciók visszaállítása előtt.

A repülőgép-megrendeléseket 2016-ban letárgyaló Asgar Fakrieh-Kasan illetékes miniszter szerint az Airbussal jelenleg vizsgálják annak lehetőségét, hogy bizonyos repülőgépek mihamarabb megérkezhessenek Iránba. A tárcavezető szavait az Airbus nem akarta kommentálni.

Korábbi közlésekből tudható, hogy az európai gyártónak számos példányra megvan az exportengedélye az Egyesült Államokból, a szankciók visszaállításáig és az engedélyek törléséig még néhány hónap áll rendelkezésre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az európai gyártó eddig csak néhány A321-est és A330-ast adott át az Iran Air számára, az ATR pedig nyolc turbólégcsavaros gyártmányát. A Boeing az idén kezdte volna meg a szállításokat. Mint kiderült, utóbbi nem szerepeltette a könyveiben a megrendelést, a nukleáris megállapodás ellenére meglévő bizonytalanság miatt.

Az Iran Air új A330-200-asa. Égető szükség lenne a cég flottájának megújítására (Fotó: Airbus)

Fakrieh-Kasan most szólt arról is, hogy egyik repülőgépgyártónak sem fizettek előleget, így elviekben nincs különösebb akadálya törölni a megrendeléseket. Más iráni légitársaságok, például az Iran Aseman is kötött megállapodásokat, de ezek szintén csak előzetes, nem kötelező érvényű szerződések.

Az Airbus a Boeinggel ellentétben szerepelteti a megrendelésállományában az iráni ügyleteket, így vélhetően jól meggondolja, hogy ne igyekezzen-e inkább minél több gépet átadni, így nem érné akkor veszteség.

Az összesen több tízmilliárd USA-dolláros üzletek egyébként eddig sem haladtak simán, mert bizonyos pénzügyi manőverekre még mindig fennáltak szankciók, ezért nehéz volt finanszírozást találni a repülőgépekre.

Donald Trump, az USA elnöke a napokban tett bejelentése óta a nukleáris megállapodásban részt vevő többi nagyhatalom kiállt a szerződés mellett, de az európai felek igyekeznek az Egyesült Államokat tárgyalóasztalhoz ültetni, hogy Iránnal ismét megegyezzenek, kibővítve a békeegyezményt.