Az európai repülőgépgyártó november végéig 565 repülőgépet adott át a megrendelőknek, az idénre kitűzött 700 körüli példányszámot azonban nem éri el, és a következő két évre is visszavett ambiciózus céljaiból.

Az Airbus 68 darab kereskedelmi repülőgépet adott át novemberben, ezzel az év eddigi részében összesen 565 példány került a megrendelőkhöz az európai gyártó különféle típusaiból.

Bár a vállalat a nyári féléves eredményközlésekor optimistább volt, az eredetileg tervezett 720-ról 700 körülire csökkentette átadási célszámát.

Az Airbus legfrissebb közlése szerint azonban ezt a lefelé módosított célszámot sem lesz képes elérni, de hozzáteszik, hogy a végeredmény várhatóan nem marad el jelentősen ettől.

Elemzők és a piac szereplői korábban is jelezték már, hogy a két nagy gyártó legjobb esetben is csak a gyártási célszámai 90 százalékát lesz képes elérni idén, a szakemberhiány, a beszállítói láncban tapasztalható nehézségek és főként a vártnál kevesebb rendelkezésre álló hajtómű miatt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az európai gyártó ugyanakkor hangsúlyozta, hogy továbbra is elkötelezett a 2022. évi kilenchavi eredményközléskor előre jelzett pénzügyi teljesítmény elérése mellett, ami a korrigált eredményt és a szabad készpénzforgalmat illeti.

Forrás: Airbus

Az Airbus a „komplex környezet” a korábban vártnál hosszabb ideig történő fennmaradása miatt az A320-as gyártósor havonta 65 darabos összeszerelési célszámával kapcsolatos terveit módosítani fogja a 2023-as és 24-es évre.

Ugyanakkor a gyártó változatlanul célnak tartja, hogy a keskenytörzsű típusból az évtized közepére havonta 75 példányt legyen képes gyártani az igények miatt.

Az Airbus kereskedelmi repülőgéptípusainak idei megrendelései és gépátadási eredményeit – az auditálást követően – 2023. január 10-én közli, az év pénzügyi eredményeit pedig 2023. február 16-án hozzák nyilvánosságra.

A közlés hozzáteszi, hogy 2022 novemberében az Airbus 29 új megrendelést és 14 lemondást is regisztrált, így a gyártó összesített rendelésállománya 7344 példányra emelkedett.