Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal osztozik a repülőterek aggályaiban a drónokkal kapcsolatban, ennek ellenére a felderítő eszközök alkalmazásán túl nem támogatja, hogy elhárító eszközöket telepítsenek.

Illusztráció, DJI Spark drón (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A hivatal a közleményében megerősíti, hogy továbbra is célja a pilóta nélküli légijárművek felderítését segítő eszközök reptéri telepítésének elősegítése. Ezért szorosan együttműködnek azokkal a reptérüzemeltetőkkel, akik tervezik, vagy már telepítettek is ilyen rendszert.

A szervezet további információkkal segíti majd a repülőtereket, amint kidolgozzák a drónfelderítő rendszerek használatával kapcsolatos eljárásokat.

Ugyanakkor az FAA figyelmeztetést is kiadott a nem hatóság által telepített drónelhárító eszközök használatával kapcsolatban.

Ezek a berendezések veszélyeztethetik az üzembiztonságot, mivel megzavarhatják a repülőgépek és a repülőterek navigációs rendszereit.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezért az FAA nem támogatja az ilyen eszközök használatát, kivételt az illetékes hatóság által alkalmazott berendezések jelentik, amennyiben azokat – a repülésbiztonsági kockázatok kiiktatása érdekében – a légügyi hivatallal együttműködésben üzemeltetik.

Eközben Európában egyre többször okoznak gondot a repülőterek közelében feltűnő drónok, ezért több repülőtér is saját drónvédelmi rendszert telepít. Februárban az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) megszavazta az Európai Bizottság javaslatát, így hamarosan kihirdethetik a drónműködésre vonatkozó közös európai szabályokat.