A dél-afrikai kormány nem ad több pénzt a South African Airways megmentésére, így kérdésessé vált az átszervezés alatt álló állami légitársaság jövője.

A Reuters a cég átalakításával megbízott egyik szakértőtől származó információra hivatkozva arról számolt be, hogy a 2011 óta folyamatosan veszteséges, állami tulajdonú légitársaság vezetése kedden kapott tájékoztatást a kormánytól.

Ebből kiderült, hogy nem biztosítanak további forrásokat, de hitelkeretet és hitelgaranciát sem a reorganizációhoz és működéshez.

A légitársaság tavaly december óta egyfajta csődvédelemben működik, így az állam mellett hitelező bankok nem tudnak felszámolási eljárást indítani ellene.

A cég túlélése a koronavírus-járvány, és most a pénzcsap elzárása miatt kétségessé vált, a pandémia következtében egyébként már leállította minden járatát.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az elmúlt három évben a South African összesen 1,1 milliárd USA-dollárnak megfelelő támogatást kapott az államtól, most részben a koronavírus-járvány miatti gazdasági recesszió következtében esik el az állami pénzektől. Legalábbis erről tanúskodik a hírügynökség által szemlézett kormányzati anyag.

A cég tavaly novemberben ment majdnem csődbe, miután a leépítések ellen sztrájkolni kezdtek a dolgozók. A kormány aztán közbelépett, decemberben csődvédelem alá helyzeték a társaságot, január végén friss tőkét is sikerült szereznie, a kormány 1 milliárd dollárt tett félre a hitelek visszafizetésére február végén, de aztán márciusban a pandémia minden számítást keresztülhúzott.