Jövő héten beadja lemondását Jean-Marc Janaillac, az Air France-KLM vezérigazgatója, miután az Air France munkavállalóinak többsége elutasította a légitársaság bérrendezési ajánlatát, melyről a szakszervezetekkel folytatott eredménytelen tárgyalásokat, valamint hosszú és költséges munkaügyi krízishelyzetet követően, közvetlenül a munkatársakkal folytatott konzultációt a cég vezetése.

Forrás: Air France

Az elmúlt hetekben az Air France személyzete sorozatban 13 napon tartott sztrájkot, amely közvetlenül legalább 300 millió euróba került a cégnek.

A vezérigazgató áprilisban indította el a konzultációt, hogy a szakszervezeteket megkerülve kimozdítsa a céget a kialakult munkaügyi patthelyzetből és jelezte, hogyha a dolgozók nemmel szavaznak, azért személyes felelősséget vállal és lemond tisztségéről.

A szavazás május 4-én pénteken zárult le, melyben a franciaországi szerződéssel rendelkező 46 711 munkatárs adhatta le szavazatát elektronikusan a vezetés több éves fizetés-rendezési javaslatára.

A szavazásban a dolgozók 80,33 százaléka vett részt, az összes dolgozó 55,44 százaléka nemmel szavazott.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A cég április 16-án tett ajánlata ezzel érvényét veszti, mely szerint a dolgozók juttatásait 7%-kal emelték volna 4 év alatt, melyből 2%-os lett volna a 2018 évi emelés.

Janaillac korábbi személyes ígéretéhez híven, május 9-én a légitársaság igazgatótanácsi ülésén beadja lemondását. A szakember 2016 júliusa óta vezette az Air France-KLM csoportot.

Frissítés: Később a cég azt közölte, hogy Janaillac már május 5-én egyeztetett az igazgatótanáccsal, akik támogatásukról biztosították a vezérigazgatót. Az a megállapodás született, hogy a vezérigazgató a cég közgyűléséig, május 15-ig a helyén marad, a helyettesítést majd akkor, a hónap közepén jelentik be.

A cég dolgozói az elmúlt napokban is sztrájkoltak, és május 7 és 8-án is újabb munkabeszüntetéseket terveznek.