Nyolc németországi nemzetközi repülőtéren tartanak sztrájkot kedden a biztonsági szolgálatok dolgozói, Frankfurt és Hamburg mellett Münchenben, Hannoverben, Brémában, Drezdában, Lipcsében és Erfurtban is – közölte hétfőn a németországi szolgáltató szektor szakszervezeti szövetsége (Verdi).

Az érdekképviselet korábban úgy tervezte, hogy a frankfurti és a hamburgi repülőtéren folytatja az előző héten kezdett sztrájksorozatot. Az MTI jelentése szerint közleményében a Verdi kiemelte, hogy az immár nyolc repülőtérre kiterjedő munkabeszüntetés “nagyon erősen korlátozhatja” a légi közlekedést.

A sztrájk egész napos lesz, de régiónként eltérő időben kezdődik. Azért kerül sor rá, mert a biztonsági szolgálatok munkaadói érdekképviselete (Bundesverband der Luftsicherheitsunternehmen – BDLS) továbbra sem tett “tárgyalása érdemes ajánlatot” a bérek rendezéséről.

Budapesti járatokat is érint

Fotó: AIRportal.hu

A sztrájk több budapesti járatot is érint, a Budapest Airport járatinformációs oldalán cikkünk készítésekor (2019. január 14. 16:50) látható adatok szerint törölték az Eurowings EW 7782/7783 számú hamburgi járatait, a Lufthansa mind az öt frankfurti járatpárját (az induló járaok száma: LH 1343, 1335, 1337, 1339, 1341), valamint az LH 1676/1677-es  müncheni járatait. A Wizz Air keddi frankfurti járatát (W6 2311) az esti órákban törölték.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A sztrájk nagyjából 220 ezer utazót érint a német közforgalmi repülőtér-üzemeltető vállalkozások szövetségének közlése alapján, hozzátéve, hogy szerintük a szakszervezet felelőtlenül jár el.

A munkabeszüntetés “az egész német légiközlekedési hálózatot megbéníthatja” – áll az ADV (Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen), közleményében.

Frankfurtban, a legnagyobb németországi repülőtéren a keddre tervezett 1200 járat közül 470-ről már most tudni, hogy törölték.

A Verdi egységesen 20 eurós (6420 forint) bruttó órabért akar kiharcolni az utasokat, a teherszállító járatok rakományát és a légitársaságok személyzetét ellenőrző cégek dolgozóinak, országszerte 23 ezer munkavállalónak. A szakszervezet és a munkaadói oldal bértárgyalásán eddig négy fordulót tartottak, rendre eredménytelenül.

A repülőtéri biztonsági szolgálatok munkatársainak órabére régiónként eltérő Németországban. A munkaadók szerint a Verdi követelését egyes térségekben 40 százalékos béremeléssel lehetne teljesíteni, és ekkora emelést nem tudnak kigazdálkodni a vállalatok.

A dolgozók sztrájksorozata hétfőn kezdődött, munkabeszüntetést tartottak a berlini nemzetközi repülőtereken (Tegel, Schönefeld), a düsseldorfi, a köln-bonni és a stuttgarti légikikötőben is. A sztrájkok miatt több mint hatszáz járatot kellett törölni.