Az olasz parlament október 31-ig tolta ki az Alitalia eladásának végső határidejét, és egyben december 15-ig megújították a 900 millió eurós hitel rendelkezésre állását.

Az olasz szenátus legutóbbi ülésén a Flightglobal szerint a jelenlévők egyhangú igen szavazatával fogadta el azt az indítványt, amely az Alitalia értékesítési határidejének kitolását célozza. Nem ez az első eset, hogy az olasz nemzeti légitársaság eladását elhalasztják, legutóbb április 30-a volt kitűzve, most október 31-ig kellene döntést hoznia a légitársaságot irányító testületnek.

Mario Turco, az 5 Csillag Mozgalom (Movimento 5 Stelle) szenátusi szóvivője azt mondta, az Alitalia 160 millió euro veszteséget termelt, és nincs elég készpénze a hitelek és kamatok visszatörlesztésére. Az idő sürget, ugyanakkor szavai szerint nem akarnak elhamarkodottan dönteni és “eltékozolni” a vagyontárgyat.

Ez a lépés már ahhoz képest is új, hogy legutóbb a választásokon nyertes, de kormány azóta alakítani nem képes populista Movimento 5 Stelle bejelentette, leállítaná a légitársaság eladását.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaságnak rendszeresen kell jelentést készítenie a szenátusnak, amelyben be kell számolnia szerződéseiről, anyagi helyzetéről, és a kitűzött célok elérésében tett lépésekről.

Az olasz kormány korábban a Lufthansával állt nagyon szoros kapcsolatban, és úgy tűnt, a németek megvásárolják az Alitaliát, de Carsten Spohr, a Luftansa-csoport vezérigazgatója úgy nyilatkozott, a jelenlegi formájában biztosan nem veszik meg az olasz céget, azt karcsúsítani kell.

A sajtóhírek a Cerberus befektetői csoporttal és az easyjettel is összefüggésbe hozta az Alitaliát, de ezek szerint egyik ajánlat sem tetszett vagy az olaszoknak, vagy a másik félnek.