Öntisztító üléseken dolgozik a német Recaro ülésgyártó, amelyeket először az üzleti osztályon vezetnek be. Az ülés az új utassal is közli majd, hogy milyen munkát végzett.

Hogy a repülőgépek ülései nem mindig a legtisztábbak, azzal sok utas találkozott már. Különösen erős emlékei lehetnek erről annak a magyar származású nőnek, akit kislányával együtt a British Airways egyik hosszútávú járatán ágyipoloskák harapdáltak meg. Ha minden jól megy, akkor ennek hamarosan vége lehet, legalább is a business osztályon utazók esetében, a Recaro ugyanis öntisztító ülésekkel kísérletezik.

Kimutatások szerint egy 6,4 négyzetcentiméteres üléslap akár 1100 különböző baktériumnak, gombának is otthont adhat, közülük többen is ellenállnak az antibiotikumoknak, kiírtásuk pedig sok esetben nagyon nehézkes, mivel rendkívül ellenállóak.

A Bloomberg cikke szerint az ülések a masszázsfunkción és a hátfájásra való előrejelzésen kívül képesek lesznek saját magukat tisztítani. A lényeg, hogy az ülések minél jobban személyre szabható szolgáltatást nyújtsanak az utasnak.

A Recaro egyik business osztályú ülése. Grafika: Recaro

A gazdasági hírügyönkség cikkében kiemelte, hogy az utasok egészsége az egyre hosszabb járatok miatt kiemelten fontos témává vált, a baktérium- és fertőzésmentes repülés pedig hosszú ideje az iparág fontos céljai közé tartozik. Felemlegettek egy 2008-as esetet, amikor egy Boston-Los Angeles járatot Chicagóban kellett leszállítani, mert egy norovírus-fertőzés miatt szinte mindenki hasmenésre panaszkodott.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Bár a Rockwell Collins már próbálkozik antibakteriális huzatokkal, ezt egyelőre nagyon kevés légitársaság alkalmazza, egyes megoldások pedig csak kemény felületen alkalmazhatóak. A Recaro most azon dolgozik, hogy a kemény felületeken használatos, bevált módszereket valahogy szövetre tudják átültetni.