Autonóm poggyász-szállító járműveket tesztel a British Airways Heathrow repülőterén, amelyek segítségével a brit légitársaság javítaná a járatok pontosságát.

A British Airways jelenleg körülbelül 800 járatot üzemeltet naponta a Heathrow repülőtérről, mintegy 75 000 csomagot szállítva oda-vissza a poggyász csarnokok és a repülőgépek között.

A légitársaság a repülőtér üzemeltetőjével és az autonóm jármű-specialistával, az Aurrigóval együttműködve vezető nélküli, kibocsátásmentes járműveket tesztel a poggyászok fuvarozására, amelyek 40 poggyászt képesek elszállítani egy út során.

A vezető nélküli szállítóeszközök a legújabb navigációs technológiát használva közlekednek a repülőtér területén, meghatározva a poggyászok szállításának legrövidebb útját, emellett meggyorsítják a poggyász-rakodás folyamatát, ugyanis amint a konténereik megtelnek, azonnal elindulnak a repülőgéphez.

Az önvezető járművek felgyorsítanák a poggyász-rakodás folyamatát (forrás: British Airways)

„Mindig arra törekszünk, hogy növeljük a hatékonyságot és korszerűsítsük működésünket annak érdekében, hogy késés nélkül szállítsuk el utasaink poggyászait.” – jelentette ki  Raghbir Pattar, a British Airways repülőterekért felelős igazgatója.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légi fuvarozó elkötelezett a fenntartható működés mellett, ugyanis a járművek zéró szén-dioxid-kibocsátásúak, így évente 7400 tonna szén-dioxid kibocsátásától kímélik meg a környezetet. A British Airways emellett távvezérelt, megújuló villamosenergiával működő repülőgépvontató-járműveket üzemeltet rövid-távú járatainak hátratolásához és vontatásához, és környezetbarát elektromos taxikkal szállíttatja prémium tranzit utasait.

Amennyiben a próbaidőszak sikeresnek bizonyul, a légitársaság 2021-től tervezi éles üzembe helyezni az önvezető poggyász-szállító járműveket.

Nem a British Airways az egyetlen vállalat, amely autonóm járműveket tesztel: az Etihad önműködő kerekesszékeket tesztelt Abu Dzabi repülőterén, a charleroi-i repülőtér pedig önvezető kisbuszt tesztelt az utasok szállítására. Frankfurtban pedig tavaly a légiáru szállítás terén elsőként vettek be részben vagy teljesen önvezető járműveket.