Alig egy hét működés után a Wizz Air norvégiai terjeszkedése körül ismét botrány kezd kialakulni: Oslo főpolgármestere kitiltatná a légitársaság belföldi járatait, mert a fővárosi reptéren létrehozott bázisra telepített lengyel személyzet körében több koronavírus-fertőzöttet találtak.

Norvég sajtóértesülések alapján a Spabook turisztikai weboldal számolt be a napokban arról, hogy a Wizz Air új norvégiai belföldi járatain dolgozó lengyel pilóták és légiutas-kísérők között öten bizonyultak új típusú koronavírussal fertőzöttnek.

Raymond Johansen, Oslo főpolgármestere attól tart, hogy a légitársaság belföldi járatai potenciális gócpontok, a személyzet körében ugyanis úgynevezett szuperfertőzők lehetnek.

A politikus felelőtlennek nevezte a Wizz Air tevékenységét, hogy Európa egyik legfertőzöttebb államából, Lengyelországból helyeztek át pilótákat és légiutas-kísérőket a norvég belföldi járatokra a járvány második hullámának kellős közepén.

Illusztráció, légiutas-kísérő a légitársaság formaruhájában. (Forrás: Wizz Air)

Johansen azonnali beavatkozásra szólította fel az ország egészségügyi vezetését a DN.no portálnak adott nyilatkozatában, szerinte le kellene állítani a low-cost légitársaság belföldi járatait.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Wizz Air állítása szerint ugyanakkor minden szabályt betartva jártak el, a személyzet negatív teszteredménnyel rendelkezett, és a norvégiai munkába állást megelőzően minden érintett letöltötte a tíznapos karantént.

A légitársaság norvégiai terjeszkedése rövid idő alatt már második alkalommal került a politikusi nyilatkozatok kereszttüzébe, októberben az ország miniszterelnöke, Erna Solberg a Wizz Air bojkottjára szólított fel, mert a légitársaság nem tűri meg a szakszervezetek működését dolgozói körében, és nem köt kollektív szerződést a munkavállalókkal.

Amint beszámoltunk róla, a norvég kormány a napokban megtagadta a Norwegian low-cost légitársaság további pénzügyi támogatását, amelynek így bizonytalanná vált a jövője, és további leépítések bejelentésére kényszerült.

Bojkottálja a Wizz Airt Norvégia miniszterelnöke