Összesen 105 darab Comac ARJ21-700-as regionális repülőgépet rendelt három nagy kínai állami légitársaság a szintén állami repülőgépgyártótól.

Comac ARJ21 (Forrás: Comac)

Az Air China, a China Southern Airlines és a China Eastern Airlines egyaránt 35-35 példányt rendelt meg az ARJ21-700-as regionális típusból.

Listaárak szerint a megrendelések értéke egyenként 1,33 milliárd USA-dollár, de a légitársaságok közléseikben hangsúlyozták a Reuters beszámolója szerint, hogy jelentős kedvezménnyel jutnak hozzá.

A megrendelést a három légitársaság azzal indokolta, hogy növelni kívánják a kapacitást a regionális útvonal-hálózatukon.

A megrendelt repülőgépeket 2020 és 2024 között adja át a gyártó.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az eddig viszonylag kevés eladást elérő és gyártási nehézségekkel is küszködő típus történetében a három nagy cég összesen 105 példányra szóló megrendelése azt jelzi, hogy a kínai állami tulajdonú gyártó fel kívánja pörgetni a regionális repülőgép programját, beleértve az eladásokat és az összeszerelés ütemét is. Eddig az ARJ21-es típus csak kisebb kínai légitársaságoknál volt forgalomban.

A kéthajtóműves, 78-90 üléses regionális gép 2008-ban hajtotta végre első felszállását, majd többszöri csúszás után csak 2016-ban repült először kereskedelmi járatot, a Chengdu Airlines színeiben szállt fel a gép.