A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében állami támogatást kap Debrecen légikikötője.

Két egyenlő részletben összesen 730 millió forintos állami támogatást kap a Debreceni Nemzetközi Repülőtér a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében.

A Magyar Közlönyben kedd este megjelent 1843/2020. számú kormányhatározat szerint

  • a légikikötő működtetéséhez szükséges egyszeri 365 millió forint támogatást biztosít a kabinet, valamint
  • a repülőtér járatindítási támogatási programjának kidolgozását szintén 365 millió forintos összeggel támogatja az állam.
Forrás: Debrecen Airport, fotó: Miskolczi János

A repülőtér működtetéséhez nyújtott összeg kifizetésének feltétele, hogy az Európai Bizottság jóváhagyja a támogatást, ennek érdekében a külgazdasági és külügyminiszternek az innovációért és technológiáért felelős tárcavezető bevonásával el kell indítania az ilyenkor szükséges bejelentést. A notifikációs eljárás sikeres lezárása esetén a repülőtér üzemeltetőjének Magyarország 2020. évi központi költségvetéséből, a Külgazdasági
és Külügyminisztérium fejezet terhére fizetik majd ki a támogatást.

A légikikötő járatindítási támogatási programjának kidolgozására nyújtott 365 millió forint kifizetéséhez nem szükséges az EB jóváhagyása, így ezt november 30-i határidővel kapja meg a debreceni önkormányzat többségi tulajdonában álló reptérüzemeltető cég. A programot ez év végéig kell kidolgoznia a vállalat bevonásával kell kidolgoznia és lebonyolítania a külgazdasági és külügyminiszternek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Hasonló, a légitársaságokat új útvonalak megnyitására, vagy járatsűrítésekre ösztönző támogatási programok nem szokatlanok a légiközlekedésben. A repülőterek üzemeltetői ezeket a támogatásokat egy adott régió közlekedési kapcsolatainak bővítése, vagy a turizmus ösztönzése érdekében bizonyos feltételek teljesülése esetén fizetik ki azoknak a légitársaságoknak, amelyek új útvonalakat nyitnak meg, vagy bővítik a kínált kapacitást a meglévő viszonylatokon. A támogatások összegét a légitársaságok alapesetben az új útvonalak marketingjére vagy a kereslet felfutásáig a kezdeti költségek, veszteségek finanszírozására fordíthatják.

Amint korábban megírtuk, a kormány több magyarországi regionális repülőtér fejlesztésével kapcsolatban hozott döntéseket november közepén. Megvette Hévíztől az állam a sármelléki repülőteret üzemeltető cég 90 százalékát, a tulajdonosi jogokat a Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja. Másik határozataival a kormány támogatja a börgöndi és a péri repülőtér fejlesztését, a pápai bázisrepülőtér futópályájának meghosszabbítása érdekében pedig áthelyeznek egy vasútvonalat.