További hosszú távú járatokat nyit a Lufthansa a frankfurti és müncheni bázisáról. A német légitársaság közleménye szerint ezen kívül 2018 nyarán öt A380-asát a müncheni reptérre költözteti, és ezek közlekednek majd onnan Los Angeles-be, Pekingbe és Hongkongba. A frankfurti reptérüzemeltető sajnálja a döntést, hiszen ezek helyébe kisebb, régebbi A340-eseket helyez oda a Lufthansa.

Bővíti hosszú távú járatainak körét a Lufthansa, a cég közleménye szerint Frankfurtból San Diego is elérhető lesz a légitársasággal 2018 nyarától, hetente öt alkalommal. Münchenből pedig ismét közlekedik majd járatuk Szingapúrba, szintén hetente ötször. A bajor fővárosból emellett Chicagóba az eddigi napi járatpár helyett heti tíz fog közlekedni, szintén a jövő nyári menetrendtől.

Érdekes fejleményként a meglévő tizennégy Airbus A380-asából ötöt Münchenbe helyez át Frankfurtból a Lufthansa. Ezek a Los Angeles-i, pekingi és hongkongi járatokon közlekednek majd 2018 nyarától.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

Ennek eredményeként ötszáz új munkahely jön létre Bajoroszágban – teszi hozzá a közlemény. „Az A380-asokkal müncheni utasainknak prémium kategóriás repülőgépet kínálhatunk egy ötcsillagos központban” – idézi a dokumentum Harry Hohmeistert, az igazgatótanács tagját. „Az utóbbi években jelentős előrelépéseket tettünk a hub-jaink működtetésében, harmonizáltuk és integráltuk a folyamatokat, így sokkal rugalmasabban tudjuk használni a repülőgépeinket a különböző helyszíneken. A minőség, a hatékonyság és a növekedés mindig a legfőbb szempontunk marad” – teszi hozzá a szakember. A közlemény kitér arra is: a Lufthansa egyértelmű jelét adja a bajorországi folyamatos bővülésének.

A következő két évben a légitársaság a Münchenben állomásozó hosszú távú flottájának méretét két géppel bővíti majd. Amint arról az AIRportal.hu is beszámolt, az eredetileg tervezett tíz A350-900-ashoz további öt ilyen típus csatlakozik majd a Lufthansa bajor bázisán, a régebbi A340-esek leváltására.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság szóvivője elárulta, hogy a Frankfurtból elkerülő, több mint ötszáz utas befogadására alkalmas A380-asok helyét az alig háromszáz ülőhelyes A340-600-asaik veszik át.

Az aero.de cikke emellett arról is ír: ez egyértelmű jele annak, hogy a Lufthansa beváltja fenyegetését, és kapacitást csökkent Frankfurtban.

Ugyanakkor azt nem tudni, hogy egy-egy arányban váltja-e le a cég az A380-asokat A340-eseivel, vagy esetleg utóbbiakból ötnél többet helyez majd a legfőbb központjába, ezzel például az ottani összkapacitást megőrizve.

A döntésre azért kerülhetett sor, mert amint az AIRportal.hu is megírta, a légitársaság vitában áll a frankfurti reptérüzemeltetővel, az ott megjelenő Ryanairnek adott kedvezménycsomag miatt. Bár a közelmúltban úgy tűnt, csitult az ellentét, és az illetékes hatóságok sem hagyták teljes mértékben jóvá az eredetileg tervezett díjstruktúrát. Ennek ellenére továbbra is drágállja a repteret a Lufthansa, és nem ért egyet a forgalombővüléshez kötött árkedvezménnyel sem.

A Fraport szóvivője az A380-asok elvitelére úgy reagált: sajnálják a Lufthansa döntését, és hibásnak is tartják. A helyettük érkező A340-esek idősebbek, korszerűtlenebbek, hangosabbak és kisebbek is – tette hozzá. Szavai szerint „évek óta tapasztalható”, hogy a légitársaság a hosszú távú járatait egyre-másra áthelyezi a többi gyűjtő-elosztó központjába. Hangsúlyozta, hogy ennek következtében a reptérüzemeltetőnek új légitársaságokat kell vonzania.

A Lufthansa A340-600-as repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A Lufthansa A340-600-as repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)