Minden eddiginél nagyobb árbevétellel zárta a március 31-ével véget ért 2017-es üzleti évet az Emirates-csoport, a légitársaság 124 százalékkal növelte adózott eredményét az előző évihez képest.

A csoport honlapján közölt éves eredménykimutatás szerint a csoport éves árbevétele 27,7 milliárd dollárra növekedett, ez 8,1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A dnata földi kiszolgáló céget is magában foglaló csoport üzemi eredménye 44 százalékkal 1,4 milliárd dollárra javult, az adózott eredmény pedig 1,1 milliárd dollárt tett ki.

A csoporton belül az Emirates légitársaság 25,1 milliárd dollár árbevétel (+8,5 százalék) mellett 67,8 százalékos növekedéssel 1 milliárd dollár üzemi eredményt könyvelhetett el, az adózott eredmény viszont ennél is sokkal nagyobb mértékben, 123 százalékkal lőtt ki a tavalyihoz viszonyítva és 735 millió dollárt ért el.

Forrás: Emirates

Ezt a kiugró eredményt az is segített elérni, hogy a 2016-os üzleti év az Emirates számára bár nyereséget termelt, de annak mértéke 82 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban, így a bázis alacsonyabb volt. Ellentételezésül viszont az Emirates költségszintje 6,7 százalékkal 24 milliárd dollárra nőtt.

A dubaji légitársaság 2017 áprilisa és 2018 márciusa között 58,4 millió utast fuvarozott, 4,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, a járatok átlagos kihasználtsága 2,4 százalékponttal 77,5 százalék volt, némileg alacsonyabb, mint a nagy európai légitársaságoké.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Elemzésében a légitársaság azt írta, hogy általában a gazdaság kedvező helyzete pörgette az utasszám növekedését, ugyanakkor Afrikában és Európában is voltak nehézségeik. A fekete kontinensen a geopolitikai bizonytalanságok okoztak gondot, Európában pedig a biztonsággal kapcsolatos aggodalmak miatt csökkent némileg a rövidtávú járatok forgalma, de ezt részben ellensúlyozta a hosszútávú járatok iránti nagyobb kereslet.

Az árfolyamot az Emirates dirhamban adta meg, ezeket az aktuális árfolyamok szerint váltottuk amerikai dollárra.