A kisgépes repülések számának több éve tartó, látványos növekedését ugyan derékba törte a járványhelyzet, a jó időjárásnak, illetve a jelenleg is aktívan zajló pilótaképzéseknek köszönhetően mozgalmas áprilisuk volt a HungaroControl repüléstájékoztatóinak.

A magyar léginavigációs vállalat lapunkhoz eljuttatott közlése szerint az elmúlt években az úgynevezett VFR (Visual Flight Rules) szerinti repülések száma is intenzív növekedést mutatott a nagygépes forgalomhoz hasonlóan.

Kapcsolódó: Tudj meg többet a Körzeti Repüléstájékoztató Részleg munkájáról korábbi cikkünkből! 

A kifejezetten enyhe téli időjárásnak köszönhetően 2020 első negyedévében is dinamikus bővülés jellemezte a kisgépes forgalmat.

Míg 2014-ben valamivel több mint 41 ezer gépmozgás volt a nem ellenőrzött légtérben, 2019-ben ez az érték már meghaladta a 65 ezret. Ezáltal a HungaroControl repüléstájékoztató szolgálatának munkatársai tavaly mintegy 60 százalékkal több kisgép biztonságos közlekedését segítették, mint öt évvel korábban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Körzeti Repüléstájékoztató Részleg (FIC) munkatársai dolgoznak a HungaroControl munkatermében. (Fotó: AIRportal.hu)

Bár ez a tendencia március végén megtört, és a számok itt is negatívba fordultak, a koronavírus-járvány lényegesen enyhébb hatást gyakorol erre a szektorra, mint a nagygépes kereskedelmi repülésekre.

Sőt, az elmúlt hetekben több olyan nap volt, amikor a repüléstájékoztatók által regisztrált gépmozgások meghaladták az előző év azonos időszakának forgalmát.

A legkiemelkedőbb dátum ebből a szempontból április 8-a volt, amikor a HungaroControl által felügyelt nem ellenőrzött légtérben 73 százalékkal több gép repült, mint egy évvel ezelőtt, ugyanezen a napon.

A HungaroControl a hazai repülésbiztonság garantálójaként a koronavírus-járvány idején is gondoskodik arról, hogy a szükséges repülési információk eljussanak azokhoz a kisgépes pilótákhoz, akik repüléstájékoztatóinkkal felveszik a kapcsolatot.