A járattörléseken túl rendkívüli intézkedéseket vezetnek be az európai légitársaságok a koronavírus-járvány miatt. A Lufthansa és az Air France-KLM spórolásba kezdett, de felfüggesztette a munkaerő-felvételt is, a Wizz Air és a Ryanair egyelőre nem döntött hasonló intézkedésekről, de folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzetet.

A Lufthansa közleményben tudatta, hogy költségcsökkentést hajt végre a várható gazdasági hatások enyhítéséért. Ennek részeként egy ideig nem vesznek fel új munkaerőt vagy későbbre tolják a nemrég felvettek munkába állását. A meglévő dolgozóknak a Lufthansa fizetés nélküli szabadságolást is felajánlott, és vizsgálják a részmunkaidőben elvégezhető munkakörök kiterjesztését.

A német légitársaság ezek mellett törli a 2020 áprilisától beütemezett légiutas-kísérő és egyéb földi kiszolgáló képzéseket, az oktatást már megkezdett hallgatókat pedig egyelőre nem veszik fel a társasághoz.

Fotó: AIRportal.hu

Az adminisztratív területeken a légitársaság 10 százalékkal csökkenti a projektek számát, az anyagi jellegű költségeket pedig 20 százalékkal lefaragják.

A Lufthansa, a Swiss és az Austrian eddig is számos kínai, illetve hongkongi járatát törölte a téli menetrendi időszak végéig, de további hasonlókra is számítani kell a frankfurti, müncheni és zürichi bázisokon.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezek miatt a Lufthansa-csoport eddig 13 gépnyi kapacitást vont ki ideiglenesen a forgalomból.

Arról a cég egyelőre becslésekkel sem rendelkezik, hogy a koronavírus miatt mekkora bevételkiesés várható.

Hasonló lépéseket tett az Air France-KLM is. Az AIRportal.hu kérdésére a társaság csak a járattörléseket ismertette, a francia Les Echoes lap egy belső levelezésre hivatkozva azonban arról írt, hogy

Steven Zaat, az Air France pénzügyi vezetője is felfüggesztette az új emberek felvételét, leállított több marketing és promóciós kampányt, a különböző részlegeknél pedig spórolást kért a dolgozóktól.

Fotó: AIRportal.hu

A KLM-nél a munkaerő-felvétel felfüggesztése mellett kényszerű szabadságolást és szigorú, mintegy 20 százalékos költségcsökkentést rendeltek el az adminisztratív területeken.

A cég közelmúltban publikált pénzügyi jelentésében azzal számolt, hogy a koronavírus-járvány 150-200 milliós eurós kárt okozhat.

A Biritsh Airways és az Iberia a cikk megjelenéséig nem válaszolt lapunk megkeresésére.

A Wizz Air, illetve a Ryanair azt közölte az AIRportal.hu-val, hogy a járatok felfüggesztése mellett nem terveznek más intézkedést életbe léptetni, szigorúan követik az országok közegészségügyi hatóságainak ajánlásait, és azoknak megfelelően döntenek újabb lépések meghozataláról.

Fotó: AIRportal.hu

A magyar hátterű légitársaság közölte továbbá: személyzetüket rendszeresen tájékoztatják a legfrissebb fejleményekről, és megkapták a megfelelő felkészítést, hogy felismerjék a koronavírus-fertőzés tüneteit.