Rendkívüli engedéllyel oroszokat hazaszállító járatot indított Budapestre az Aeroflot.

Az Európai Unió tagállamai, köztük Magyarország is kitiltotta a légteréből hétfőtől az orosz illetőségű repülőgépeket, miután az ország háborút indított Ukrajna ellen, emiatt az orosz légitársaságok leállították európai járataikat.

A viszonossági alapon elrendelt orosz tiltás miatt pedig az európai cégek sem üzemeltethetik oroszországi útvonalaikat, emiatt megszűntek a közvetlen légijáratok az uniós tagállamok és Oroszország között.

Az Aeroflot rendkívüli engedéllyel repatriációs járatokat indított március 4-én pénteken Budapestre és a ciprusi Lárnakára – közölte a cég.

A járatra Moszkva irányába kizárólag azok az orosz állampolgárok szállhatnak fel, akik olyan retúr jeggyel rendelkeznek bármely oroszországi légitársaság járatára, amelynek Európába tartó szakaszát már felhasználták.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

A SU 7030-as számú járatot teljesítő Aeroflot Airbus A321-es pénteken reggel indult a moszkvai Seremetyjevo repülőtérről, majd a fehérorosz, lengyel és szlovák légtéren keresztül repült Magyarországra.

Az Európai Unió tagállamai által elrendelt tiltás a kivételek közé sorolja a speciális, eseti engedélyekkel rendelkező, humanitárius üzemelést, beleértve a repatriációs járatokat is, az Aeroflot ezért kaphatott engedélyt a lengyel és szlovák légtér átrepülésére, valamint a budapesti le- és felszállásra.

Az Ukrajnából Magyarországra átmenekült harmadik országbeli állampolgárok, elsősorban indiai diákok számára az elmúlt és a következő napokban számos hasonló járat közlekedik Ferihegyre, több ezer külföldi állampolgárt hazaszállítva.

Az itt rekedt oroszok a mostani járatot nem számítva az elmúlt napokban csak átszállással, leginkább Isztambulon keresztül, a Turkish Airlines járataival juthattak haza. A török légitársaság ezért jelentősen növelte a budapesti járatainak kapacitását a héten, több alkalommal is szélestörzsű Airbus A330-as vagy Boeing 777-es gépeit küldte.

Forrás: fr24.com